Share |

Lento avaruuteen -luento


Tilaa Vesa puhumaan:

>Tutustu Vesan luentoon tästä

Satunnainen kuva

Uusimmat kuvat

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:1419383 kpl

Finnish Satellite Workshop 2018, Espoo, Finland 17-18.01.2018.

Share |

Torstai 25.1.2018 klo 20.54


Suomen ensimmäinen satelliitteihin erikoistunut seminaari pidettiin 17-18.01.2018 Espoon Dipolissa. Pienet satelliitit ovat muutaman maitopurkin kokoisia laitteita, joiden tekemien ja lähettäminen avaruuteen maksaa murto-osan verrattuna perinteisiin isoihin satelliitteihin. Vaikka satelliitit ovat pieniä, niillä on silti monenlaisia tieteellisiä ja kaupallisia sovelluksia. Seminaarissa oli tarjolla 32 tiukkaa 20 minuutin esitystä, erityisesti pieniin satelliittien liittyen. Luennoitsijat olivat Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Eestistä ja Hollannista. Paikalla oli noin 200 kuulijaa. Suomi on lähettänyt nyt jo 3 satelliittia avaruuteen, joista ensimmäinen Suomeen rekistöröity laite oli Aalto-1 vuonna 2017. Aalto-1 hanke oli opiskelijaprojekti jonka  seurauksena on perustettu jo kaksi uutta yritystä; ICEYE ja Reaktor Space Lab. Seminaarin aikaan ICEYE julkaisi tiedotteen onnistuneesta satelliitin laukaisusta ja sen tuloksista. Hyvä Suomi!

Avaruussektori on Suomessa voimakkaassa kasvussa ja uusia hankkeita on tulossa. Yksi mielenkiintoisimmista hankkeista on LappiSat, jonka tarkoitus on laukaista pieni satelliitti avaruuteen 2019. Satelliitin ennustaa revontulia ja kuvaa niitä. Se varmasti kiinnostaa turisteja, jotka tulevat Lappiin katsomaan revontulia. LappiSat on vain yksi hankkeista mitä Suomessa on käynnissä. Rahoituksen saaminen kaikkiin projekteihin on hieman hankalaa. Isot suomaliset yritykset eivät välttämättä näe vielä avaruusteknologia hyödyntämisessä kaupallisia mahdollisuuksia.

Tällä hetkellä Suomen avaruussektori työllistää noin 300-400 henkeä ja kasvuvauhti on kova. Tosin, verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan olemme jäljessä. Suomen valtio panostaa vaatimattomat 20 miljoonaa Euroa vuodessa avaruusteknologiaan (pääasiassa Euroopan Avaruusjärjeston (ESA) jäsenmaksun muodossa) ja muissa maissa panostukset ovat suuremmat. Voisiko avaruussektori olla uusi Nokia? Ainakin seminaarin perusteella intoa riittää. 

Jos Suomessa olisi yhtä paljon intoa avaruuteen kuten digitalisaatio hankkeisiin, niin Suomi olisi varmaan jo pitkällä avaruudessa. Monissa yrityksissä on CDO (Chief Digital Officer) johtamassa digitalisaatio hankkeita, mutta yhdessäkään suomalaisessa yrityksessä ei taida vielä olla CSO:ta (Chief Space Officer) johtamaan avaruuden hyödyntämistä.

Seminaarin järjestelyt toimivat mainiosta ja niistä kiitos Aalto Yliopiston kovalle kolmikolle: professori Jaan Praks, Samuli Nyman ja Tessa Nikander.

Lisätietoja: https://spaceworkshop.fi/2018.html

Kuva seminaarista:

GroupPicture.JPG


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini