Share |

Suomalainen Astronautti Pipo

Suomalainen Astronautti PipoYhden koon pipo, materiaali akryylia. Väri sininen, otsassa Suomen -lippu ja tekstiLue lisää »

Lento avaruuteen -luento


Tilaa Vesa puhumaan:

>Tutustu Vesan luentoon tästä

Satunnainen kuva

Uusimmat kuvat

Suomalainen Astronautti Pipo

Suomalainen Astronautti PipoYhden koon pipo, materiaali akryylia. Väri sininen, otsassa Suomen -lippu ja tekstiLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:405865 kpl

Apollo gaala 2018

Sunnuntai 22.4.2018 klo 19:18

Ensimmäiset ihmiset kävelivät kuun pinnalla heinäkuussa 1969. Apollo 11 lento on toiseksi tärkein lento avaruuden valloituksen historiassa. Tärkein on tietysti Juri Gagarinin lento 1961. Apollo lentoja on juhlittu nyt monena vuotena Apollo gaalassa Kennedy Space Center:issä, jonne on kutsuttu entisiä astronautteja. Kuussa käveli vuosina 1969-1972 yhteensä 12 ihmistä, joista vielä 5 on elossa. He kaikki ovat yli 80 –vuotiaita. Heistä tunnetuin on 86-vuotias Buzz Aldrin, joka on tulossa gaalaan.

Sain Virgin Galactican kautta kutsun tähän tilaisuuteen. Tilaisuudessa kerätään varoja koulutukseen ja lippujen hinnat ovat siksi aika kalliit, 750 – 2500 dollaria. Moni Virgin Galactican asiakas on hankkinut liput tilaisuuteen. Tänä vuonna en osallistu tilaisuuteen, mutta laitoin alustavan kyselyn Virgin Galacticalle vuoden 2019 lipuista, jolloin Apollo 11 lennosta tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Lisätietoja gaalasta -> Apollo Celebration Gala

Lisätietoja Apollo -astronauteista -> Wikipedia

ApolloGaala.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

VSS Unity teki ensimmäisen rakettikäyttöisen testilennon

Sunnuntai 15.4.2018 klo 20:40

Virgin Galactican uusi raketti, VSS Unity, teki ensimmäisen rakettikäyttöisen testilennon 5.4.2018. Se oli iso askel Virgin Galactican projektissa. Edellinen testilento tapahtui 2014. VSS Unity kävi 26 kilometrin (84 271 jalan) korkeudessa ja vauhtia oli parhaimmilaan 1.87 kertaa äänennopeus eli noin 2000 km tunnissa nopeuden. Nyt odotan lisää testilentoja!

Lisätietoja-> Virgin Galatic tiedote

Lisätietoja-> Iltasanomat

Kuva Virgin Galactic

FirstPoweredFlight2018.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Raketti-Tuoppi

Torstai 29.3.2018 klo 21:02

Sain eilen hyvältä ystävältä, Harri Salolta, minulle tehdyn Raketti-Tuopin. Tästä otan sitten palauttavan Sandelssin avaruuslennon jälkeen:

Oman tuoppisi voit tilata täältä:

Cherokee Harri

AstronattiTuoppi.JPG

1 kommentti .

Raketti-Unon versio 3 on työn alla

Sunnuntai 25.3.2018 klo 20:42

Talven aikana olen suunnitellut ja aloittanut rakentamaan Raketti-Unon uutta versiota. Versioon 3 kuuluu mm. uusi ovi, uusi konepelti ja tuunattu moottori. Versio 3 valmistuu kesään alkuun mennessä. Sillä sitten kelpaa ajella vaikka rantabulevardilla.

Kuvassa Raketti-Unon oveen tuleva itse hitsattu raketti.

RakettiOviRakettiKehikko03.jpg

2 kommenttia .

Suomalainen Astronautti T-Paita on nähty Venice Beach:illä, Kaliforniassa!

Maanantai 26.2.2018 klo 18:42

Kaila Spiller otti tämän kuvan Venice Beach:illä helmikuussa 2018. Kaila on mukava nainen ja hän itse asiassa rakentaa raketteja The Spacehip Company:ssa. Hän rakentaa rakettia minulle! Minun t-paitani ei olisi voinut saada parempaa omistajaa.

KailaTShirt.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Virgin Galactic on avannut uudet hienot sivut!

Perjantai 16.2.2018 klo 20:07

Uudet sivut ovat avattu, sivuilla on nyt paljon enemmän videoita kuin ennen ja ne ovat tyylikkäästi tehty!

https://www.virgingalactic.com/

Kommentoi kirjoitusta.

Onnea Elon Musk, teit sen ennen minua!

Lauantai 10.2.2018 klo 21:40

Hei Elon, katselin rakettisi Falcon Heavy:n  lähtöa viime tiistaina ja olipahan huikea onnistuminen! Rakettisi on aivan mahtava, se pystyy viemään isomman kuorman kiertoradalle ja paljon halvemmalla kuin avaruussukkulat! Sinun laukaisusi oli iso merkkipylväs avaruuden valloituksessa. Iso kiitos sinulle!

Lähetit sitten samalla oman autosi avaruuteen. Minun Raketti-Unollani on myös tavoite lentää Marssiin, mutta sinä ehdit ensin!

TeslaInSpace.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Tunnelmat Perjantain jälkeen

Sunnuntai 4.2.2018 klo 19:28

Perjantai-ohjelman suora lähetys tapahtui Tampereella Tampereen Työväen Teatterin Klubilla 02.02.2018. Menin sinne tuntia ennen paikalle saamaan viimeiset ohjeet Rosa Kettumäeltä ja Sean Ricksiltä. Klubille oli tullut paljon yleisöä katsomaan suoraa lähetystä. Lähetys alkoi minun haastattelulla, jossa kerroin minkälaisen avaruusmatkan olen tekemässä. Toisena haastateltiin astrofyysikko Sissi Enestammia ja kolmantena haastateltiin tähtitieteilijä Esko Valtaojaa. Minulle tämä oli ensimmäinen kerta esiintyä suorassa tv-ohjelmassa yleisön edessä ja pärjäsin kavereiden mielestä ihan hyvin:)

Ohjelman lopuksi olimme kaikki saman pöydän ääressä, jossa aiheet vaihtelivat laidasta laitaan. Yksi aiheista oli mitä pitäisi tehdä, jotta avaruussektori nousisi Suomessa parempaan asemaan. Suomesta puuttuu vielä keskitetty avaruushallinto, nyt avaruuteen liittyvät asiat on jaettu monen eri ministeriön kesken, joka on tehotonta. Suomalaiset yritykset tarvitsevat rohkeutta tutkia avaruusteknologian mahdollisuuksia liiketoiminnassa. Jos edes sadasosa siitä innosta, mitä yritykset ovat laittaneet erilaisiin digitalisaatio hankkeisiin palkkaamalla CDO:oita (Chief Digital Officer), laitettaisiin avaruushankkeisiin, Suomi olisi pitkällä avaruusteknologian hyödyntämisessä. Olemme nyt jäljessä naapurimaista avaruusteknologian hyödyntämisessä ja nyt olisi viimeinen hetki lähteä mukaan. Milloinka palkataan ensimmäinen CSO (Chief Space Officer) johonkin suomalaiseen yritykseen?

Ohjelman voi katsoa täältä -> YLE Areena (53 minuuttia)

Kuva: YLE:n Perjantai -ohjelman lähetyksestä

VesaHeilalaPerjantai.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

Pieni video Perjantai -ohjelmaa varten

Perjantai 2.2.2018

Rosa Kettumäki otti yhteytti ja ehdotti, että kuvattaisiin pieni video Raketti-Unosta ja minusta. Videolla voi sitten mainostaa itse ohjelmaa. Kävimme tuumasta toimeen ja kuvauspaikaksi sovimme Jätemäen Helsingissä. Sää suosi meitä, kun kuvasimme videota keskiviikkona. Ei ollut liian kylmä eikä satanut lunta. Yksi ongelma meillä kuitenkin oli. Raketti-Uno ei päässyt Jätemäen huipulle, koska oli liukasta. Ehkäpä uudet talvirenkaat olisivat paikallaan. Tai sitten olisi pitänyt käyttää rakettimoottoreita.

Kuvatessa oli hauskaa koko porukalla ja samoin ohikulkeneilla ulkoilijoilla. Raketti-Uno sai monet hymyt osakseen:) Lopputuloksen näette videolla.

Video ->  Youtube

Kuva 1: Uwa Iduozee valmistelee kameraa.

UnoJatemaki01.JPG

Kuva 2: Kuvausten jälkeen: Rosa Kettumäki, Vesa Heilala ja Uwa Iduozee.

UnoJatemaki05.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

TV1 ensi perjantaina klo 21:05

Lauantai 27.1.2018 klo 16:32

Menen ensi perjantaina 02.02.2018 Tampereelle Perjantai -ohjelmaan haastateltavaksi. Ohjelman teema on: "Muutto avaruteen". Muista haastateltavia ovat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja astrofyysikko Sissi Enestam. Eli minä olen ainoa henkilö jolla on jalat maassa:)

Ohjelman tiedot:-> YLE 1

Kommentoi kirjoitusta.

Finnish Satellite Workshop 2018, Espoo, Finland 17-18.01.2018.

Torstai 25.1.2018 klo 20:54

Suomen ensimmäinen satelliitteihin erikoistunut seminaari pidettiin 17-18.01.2018 Espoon Dipolissa. Pienet satelliitit ovat muutaman maitopurkin kokoisia laitteita, joiden tekemien ja lähettäminen avaruuteen maksaa murto-osan verrattuna perinteisiin isoihin satelliitteihin. Vaikka satelliitit ovat pieniä, niillä on silti monenlaisia tieteellisiä ja kaupallisia sovelluksia. Seminaarissa oli tarjolla 32 tiukkaa 20 minuutin esitystä, erityisesti pieniin satelliittien liittyen. Luennoitsijat olivat Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Eestistä ja Hollannista. Paikalla oli noin 200 kuulijaa. Suomi on lähettänyt nyt jo 3 satelliittia avaruuteen, joista ensimmäinen Suomeen rekistöröity laite oli Aalto-1 vuonna 2017. Aalto-1 hanke oli opiskelijaprojekti jonka  seurauksena on perustettu jo kaksi uutta yritystä; ICEYE ja Reaktor Space Lab. Seminaarin aikaan ICEYE julkaisi tiedotteen onnistuneesta satelliitin laukaisusta ja sen tuloksista. Hyvä Suomi!

Avaruussektori on Suomessa voimakkaassa kasvussa ja uusia hankkeita on tulossa. Yksi mielenkiintoisimmista hankkeista on LappiSat, jonka tarkoitus on laukaista pieni satelliitti avaruuteen 2019. Satelliitin ennustaa revontulia ja kuvaa niitä. Se varmasti kiinnostaa turisteja, jotka tulevat Lappiin katsomaan revontulia. LappiSat on vain yksi hankkeista mitä Suomessa on käynnissä. Rahoituksen saaminen kaikkiin projekteihin on hieman hankalaa. Isot suomaliset yritykset eivät välttämättä näe vielä avaruusteknologia hyödyntämisessä kaupallisia mahdollisuuksia.

Tällä hetkellä Suomen avaruussektori työllistää noin 300-400 henkeä ja kasvuvauhti on kova. Tosin, verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan olemme jäljessä. Suomen valtio panostaa vaatimattomat 20 miljoonaa Euroa vuodessa avaruusteknologiaan (pääasiassa Euroopan Avaruusjärjeston (ESA) jäsenmaksun muodossa) ja muissa maissa panostukset ovat suuremmat. Voisiko avaruussektori olla uusi Nokia? Ainakin seminaarin perusteella intoa riittää. 

Jos Suomessa olisi yhtä paljon intoa avaruuteen kuten digitalisaatio hankkeisiin, niin Suomi olisi varmaan jo pitkällä avaruudessa. Monissa yrityksissä on CDO (Chief Digital Officer) johtamassa digitalisaatio hankkeita, mutta yhdessäkään suomalaisessa yrityksessä ei taida vielä olla CSO:ta (Chief Space Officer) johtamaan avaruuden hyödyntämistä.

Seminaarin järjestelyt toimivat mainiosta ja niistä kiitos Aalto Yliopiston kovalle kolmikolle: professori Jaan Praks, Samuli Nyman ja Tessa Nikander.

Lisätietoja: https://spaceworkshop.fi/2018.html

Kuva seminaarista:

GroupPicture.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

VMS Unity teki liitolennon

Torstai 11.1.2018 klo 20:53

Tänään VMS Unity teki liitolennon. Lento oli VMS Unity:n 11. lento Nyt ei ole enää pitkä matka rakettikäyttöisiin testilentoihin.

Kuva: Virgin Galacic

GlideFlight11012018.jpg

2 kommenttia .

Mitä tapahtui vuonna 2017 ja mitä odotan vuodelta 2018?

Maanantai 1.1.2018

Virgin Galactican raketin testaukset jatkuivat vuonna 2017. Uusi raketti, VSS Unity, teki vuoden aikana 4 liitolentoa. Seuraava vaihe on aloittaa rakettikäyttöiset testilennot. Sir Richard Branson sanoi vuonna 2017 useaan otteeseen, että avaruuslennot alkavat vuonna 2018. Toivottavasti käy niin.

Tänä vuonna olin kuuntelemassa kolmen astronautin esityksiä: Timothy Kopra 9.5. Heurekassa, Tim Peake 30.5. Lontoossa ja Paolo Nespoli 4.12. Heurekassa. Kaikki esitykset olivat mielenkiintoisia.

Koko vuoden jatkui kuntoilua erilaisin harjoittein, jotta olen kunnossa kun lentoni vuoro tulee. Suurin ponnistus oli osallistuminen heinäkuussa Eukonkannon MM –kisoihin Sonkajärvellä. Hävisimme parini kanssa maailmanmestaruuden 45 sekunnilla.

Ensi vuonna seuraan tiivisti Virgin Galatican uutisia ja odotan kutsua katsomaan ensimmäistä avaruuslentoa:). Tulevan vuoden isompia projekteja tulee olemaan raketti-unon edelleen tuunaus. Uusi moottori on hankittu ja se tulee saamaan uudet sisuskalut sekä uuden maalin pintaansa. Auton konehuone tullaan kunnostamaan ja maalamaan myös.

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää joulua!

Sunnuntai 24.12.2017

Virgin Galactic lähetti perinteisen joulutervehdyksen. Tällä kertaa se oli Richard Bransonin kirja ja Bransonin kirje. Kirjeessään Branson kertaa vuoden 2017 tapahtumat ja kertoaa lentävänsä avaruuteen 2018. Hyvää joulua kaikille tasapuolisesti!

BransonBook.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Suomen satelliittityöpaja Espoossa

Tiistai 19.12.2017 klo 19:48

Suomi ei ole suuri avaruusvaltio. Meillä ei ole vielä omia astronautteja eikä omia raketteja. Suomi osallistuu avaruustutkimukseen rakentamalla erilaisia satelliitteja sekä mittalaitteita, jotka menevät muiden maiden rakettien kyydissä avaruuteen. Menen tammikuussa seminaariin kuulemaan lisää asiasta:). Olen itse ollut kerran luennoimassa Aalto -yliopistolla avaruudesta, mutta tällä kertaa olen kuuntelijan roolissa. 

Lisätietoja: Finnish Satellite Workshop 2018

Kommentoi kirjoitusta.

Paolo Nespoli Heurekassa

Maanantai 4.12.2017 klo 20:07

Tänään vietettiin Heurekassa avaruuspäivää, jossa oli monenlaista ohjelmaa. Käyntiin läpi lyhyesti avaruuden valloituksen historiaa ja päivän päätti yhteys ISS:lle, jossa Paolo on tällä hetkellä. Videoyhteys kesti 30 minuuttia ja sinä aikana hänelle sai esittää kysymyksiä. Paolo on vielä 10 päivää avaruudessa ja palaa maahan 14.12.2017. 

Koko videon voit nähdä täältä: ESA

Tältä se näyttää painottamassa tilassa oleminen:

PaoloInISS.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Italialainen astronautti Paolo Nespoli tulee Heurekaan etänä

Perjantai 17.11.2017 klo 19:39

Paolo on tällä hetkellä kansainvälisellä avaruusasemalla. Hän on nyt kolmatta kertaa avaruudessa. Heureka järjestää avaruuspäivän 4.12.2017 jonne Paolo tulee etänä paikalla. Siitä tulee varmasti mielenkiintoista. Tulkaa ihmeessä paikalle! Paolo on hyvä esiintymään.

Lisätietoja avaruuspäivästä 4.12.2017 Heureka

Itse olen kerran tavannut Paolon. Se tapahtui Heurekassa lokakuussa 2012. Hän antoi silloin minulle tämä kuvan: 

PaoloToVesaSeeYouInSpace2012.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

Galaxy puhelimen etsintä sukellus Salovedellä.

Lauantai 11.11.2017 klo 11:59

Hyvä ystäväni, Eerik Lehto, oli tiputtanut puhelimensa avantoon helmikuussa. Hän oli jo saanut uuden puhelimen, mutta hän tarjosi minulle etsintä hasteen, jonka toki otin vastaan. Menimme Salovedelle, soudimme saareen ja teimme valmistelut rannalla. Olosuhteet olivat haastavat sukelluksen kannalta.

Suunnitelman mukaan tein kehäetsinnän sameassa vedessä, jossa näkyvyys oli 50 cm lampulla. Veden ja ilman lämpö olivat +3. Noin viiden minuutin etsinnän jälkeen puhelin löytyi. Eerik oli yllättynyt miten tälläinen on mahdollista, joten hän pystyi vain toteamaan: "Puhelimen etsintään tarvittiin sukeltava astronautti. Muut tekee mitä ne osaa ja me tehdään mitä me halutaan." Tämä oli elämäni 404. sukellus ja tämä jäi mieleen yhtenä parhaista sukelluksista. Hylkyjä, haita, kaloja, autoja sekä moottoripyöriä on nähty veden pohjassa, mutta tämä oli elämäni ensimmäinen puhelin. Tämä oli hauskaa!!!

02Menossa_veteen.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Branson sanoo olevansa avaruudessa kuuden kuukauden kuluessa

Tiistai 10.10.2017 klo 21:26

Tänään USA Today uutisoi, että Branson sanoo olevansa avaruudessa kuuden kuukauden kuluessa. Virgin Galactican pitää vähän vauhdittaa testiohjelmaansa, jotta Bransonin tavoite onnistuu. Minun oma lentoni on noin vuoden päästä ensilennosta. Eli siten minulla olisi 18 kuukautta omaan lentoon:) Ei paha.

Lisätietoja: USA Today

Kommentoi kirjoitusta.

Bransonin vierailu Suomessa

Tiistai 3.10.2017 klo 20:50

Branson oli eilen viimeinen puhuja Nordic Business Forumissa ja hän sai innostuneen vastaanoton. Hänet mainittiin monessa lehdessä ja myös tiistain pääuutisissa. Virgin Galactic on yksi hänen vaikeimmista projekteistaan, mutta hän ei luovuta:) Ja hyvä niin.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2404548

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »