Share |

Suomalainen Astronautti Pipo

Suomalainen Astronautti PipoYhden koon pipo, materiaali akryylia. Väri sininen, otsassa Suomen -lippu ja tekstiLue lisää »

Lento avaruuteen -luento


Tilaa Vesa puhumaan:

>Tutustu Vesan luentoon tästä

Satunnainen kuva

Uusimmat kuvat

Suomalainen Astronautti Pipo

Suomalainen Astronautti PipoYhden koon pipo, materiaali akryylia. Väri sininen, otsassa Suomen -lippu ja tekstiLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:375124 kpl

Virgin Galactic on avannut uudet hienot sivut!

Perjantai 16.2.2018 klo 20:07

Uudet sivut ovat avattu, sivuilla on nyt paljon enemmän videoita kuin ennen ja ne ovat tyylikkäästi tehty!

https://www.virgingalactic.com/

Kommentoi kirjoitusta.

Onnea Elon Musk, teit sen ennen minua!

Lauantai 10.2.2018 klo 21:40

Hei Elon, katselin rakettisi Falcon Heavy:n  lähtöa viime tiistaina ja olipahan huikea onnistuminen! Rakettisi on aivan mahtava, se pystyy viemään isomman kuorman kiertoradalle ja paljon halvemmalla kuin avaruussukkulat! Sinun laukaisusi oli iso merkkipylväs avaruuden valloituksessa. Iso kiitos sinulle!

Lähetit sitten samalla oman autosi avaruuteen. Minun Raketti-Unollani on myös tavoite lentää Marssiin, mutta sinä ehdit ensin!

TeslaInSpace.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Tunnelmat Perjantain jälkeen

Sunnuntai 4.2.2018 klo 19:28

Perjantai-ohjelman suora lähetys tapahtui Tampereella Tampereen Työväen Teatterin Klubilla 02.02.2018. Menin sinne tuntia ennen paikalle saamaan viimeiset ohjeet Rosa Kettumäeltä ja Sean Ricksiltä. Klubille oli tullut paljon yleisöä katsomaan suoraa lähetystä. Lähetys alkoi minun haastattelulla, jossa kerroin minkälaisen avaruusmatkan olen tekemässä. Toisena haastateltiin astrofyysikko Sissi Enestammia ja kolmantena haastateltiin tähtitieteilijä Esko Valtaojaa. Minulle tämä oli ensimmäinen kerta esiintyä suorassa tv-ohjelmassa yleisön edessä ja pärjäsin kavereiden mielestä ihan hyvin:)

Ohjelman lopuksi olimme kaikki saman pöydän ääressä, jossa aiheet vaihtelivat laidasta laitaan. Yksi aiheista oli mitä pitäisi tehdä, jotta avaruussektori nousisi Suomessa parempaan asemaan. Suomesta puuttuu vielä keskitetty avaruushallinto, nyt avaruuteen liittyvät asiat on jaettu monen eri ministeriön kesken, joka on tehotonta. Suomalaiset yritykset tarvitsevat rohkeutta tutkia avaruusteknologian mahdollisuuksia liiketoiminnassa. Jos edes sadasosa siitä innosta, mitä yritykset ovat laittaneet erilaisiin digitalisaatio hankkeisiin palkkaamalla CDO:oita (Chief Digital Officer), laitettaisiin avaruushankkeisiin, Suomi olisi pitkällä avaruusteknologian hyödyntämisessä. Olemme nyt jäljessä naapurimaista avaruusteknologian hyödyntämisessä ja nyt olisi viimeinen hetki lähteä mukaan. Milloinka palkataan ensimmäinen CSO (Chief Space Officer) johonkin suomalaiseen yritykseen?

Ohjelman voi katsoa täältä -> YLE Areena (53 minuuttia)

Kuva: YLE:n Perjantai -ohjelman lähetyksestä

VesaHeilalaPerjantai.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

Pieni video Perjantai -ohjelmaa varten

Perjantai 2.2.2018

Rosa Kettumäki otti yhteytti ja ehdotti, että kuvattaisiin pieni video Raketti-Unosta ja minusta. Videolla voi sitten mainostaa itse ohjelmaa. Kävimme tuumasta toimeen ja kuvauspaikaksi sovimme Jätemäen Helsingissä. Sää suosi meitä, kun kuvasimme videota keskiviikkona. Ei ollut liian kylmä eikä satanut lunta. Yksi ongelma meillä kuitenkin oli. Raketti-Uno ei päässyt Jätemäen huipulle, koska oli liukasta. Ehkäpä uudet talvirenkaat olisivat paikallaan. Tai sitten olisi pitänyt käyttää rakettimoottoreita.

Kuvatessa oli hauskaa koko porukalla ja samoin ohikulkeneilla ulkoilijoilla. Raketti-Uno sai monet hymyt osakseen:) Lopputuloksen näette videolla.

Video ->  Youtube

Kuva 1: Uwa Iduozee valmistelee kameraa.

UnoJatemaki01.JPG

Kuva 2: Kuvausten jälkeen: Rosa Kettumäki, Vesa Heilala ja Uwa Iduozee.

UnoJatemaki05.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

TV1 ensi perjantaina klo 21:05

Lauantai 27.1.2018 klo 16:32

Menen ensi perjantaina 02.02.2018 Tampereelle Perjantai -ohjelmaan haastateltavaksi. Ohjelman teema on: "Muutto avaruteen". Muista haastateltavia ovat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja astrofyysikko Sissi Enestam. Eli minä olen ainoa henkilö jolla on jalat maassa:)

Ohjelman tiedot:-> YLE 1

Kommentoi kirjoitusta.

Finnish Satellite Workshop 2018, Espoo, Finland 17-18.01.2018.

Torstai 25.1.2018 klo 20:54

Suomen ensimmäinen satelliitteihin erikoistunut seminaari pidettiin 17-18.01.2018 Espoon Dipolissa. Pienet satelliitit ovat muutaman maitopurkin kokoisia laitteita, joiden tekemien ja lähettäminen avaruuteen maksaa murto-osan verrattuna perinteisiin isoihin satelliitteihin. Vaikka satelliitit ovat pieniä, niillä on silti monenlaisia tieteellisiä ja kaupallisia sovelluksia. Seminaarissa oli tarjolla 32 tiukkaa 20 minuutin esitystä, erityisesti pieniin satelliittien liittyen. Luennoitsijat olivat Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Eestistä ja Hollannista. Paikalla oli noin 200 kuulijaa. Suomi on lähettänyt nyt jo 3 satelliittia avaruuteen, joista ensimmäinen Suomeen rekistöröity laite oli Aalto-1 vuonna 2017. Aalto-1 hanke oli opiskelijaprojekti jonka  seurauksena on perustettu jo kaksi uutta yritystä; ICEYE ja Reaktor Space Lab. Seminaarin aikaan ICEYE julkaisi tiedotteen onnistuneesta satelliitin laukaisusta ja sen tuloksista. Hyvä Suomi!

Avaruussektori on Suomessa voimakkaassa kasvussa ja uusia hankkeita on tulossa. Yksi mielenkiintoisimmista hankkeista on LappiSat, jonka tarkoitus on laukaista pieni satelliitti avaruuteen 2019. Satelliitin ennustaa revontulia ja kuvaa niitä. Se varmasti kiinnostaa turisteja, jotka tulevat Lappiin katsomaan revontulia. LappiSat on vain yksi hankkeista mitä Suomessa on käynnissä. Rahoituksen saaminen kaikkiin projekteihin on hieman hankalaa. Isot suomaliset yritykset eivät välttämättä näe vielä avaruusteknologia hyödyntämisessä kaupallisia mahdollisuuksia.

Tällä hetkellä Suomen avaruussektori työllistää noin 300-400 henkeä ja kasvuvauhti on kova. Tosin, verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan olemme jäljessä. Suomen valtio panostaa vaatimattomat 20 miljoonaa Euroa vuodessa avaruusteknologiaan (pääasiassa Euroopan Avaruusjärjeston (ESA) jäsenmaksun muodossa) ja muissa maissa panostukset ovat suuremmat. Voisiko avaruussektori olla uusi Nokia? Ainakin seminaarin perusteella intoa riittää. 

Jos Suomessa olisi yhtä paljon intoa avaruuteen kuten digitalisaatio hankkeisiin, niin Suomi olisi varmaan jo pitkällä avaruudessa. Monissa yrityksissä on CDO (Chief Digital Officer) johtamassa digitalisaatio hankkeita, mutta yhdessäkään suomalaisessa yrityksessä ei taida vielä olla CSO:ta (Chief Space Officer) johtamaan avaruuden hyödyntämistä.

Seminaarin järjestelyt toimivat mainiosta ja niistä kiitos Aalto Yliopiston kovalle kolmikolle: professori Jaan Praks, Samuli Nyman ja Tessa Nikander.

Lisätietoja: https://spaceworkshop.fi/2018.html

Kuva seminaarista:

GroupPicture.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

VMS Unity teki liitolennon

Torstai 11.1.2018 klo 20:53

Tänään VMS Unity teki liitolennon. Lento oli VMS Unity:n 11. lento Nyt ei ole enää pitkä matka rakettikäyttöisiin testilentoihin.

Kuva: Virgin Galacic

GlideFlight11012018.jpg

2 kommenttia .

Mitä tapahtui vuonna 2017 ja mitä odotan vuodelta 2018?

Maanantai 1.1.2018

Virgin Galactican raketin testaukset jatkuivat vuonna 2017. Uusi raketti, VSS Unity, teki vuoden aikana 4 liitolentoa. Seuraava vaihe on aloittaa rakettikäyttöiset testilennot. Sir Richard Branson sanoi vuonna 2017 useaan otteeseen, että avaruuslennot alkavat vuonna 2018. Toivottavasti käy niin.

Tänä vuonna olin kuuntelemassa kolmen astronautin esityksiä: Timothy Kopra 9.5. Heurekassa, Tim Peake 30.5. Lontoossa ja Paolo Nespoli 4.12. Heurekassa. Kaikki esitykset olivat mielenkiintoisia.

Koko vuoden jatkui kuntoilua erilaisin harjoittein, jotta olen kunnossa kun lentoni vuoro tulee. Suurin ponnistus oli osallistuminen heinäkuussa Eukonkannon MM –kisoihin Sonkajärvellä. Hävisimme parini kanssa maailmanmestaruuden 45 sekunnilla.

Ensi vuonna seuraan tiivisti Virgin Galatican uutisia ja odotan kutsua katsomaan ensimmäistä avaruuslentoa:). Tulevan vuoden isompia projekteja tulee olemaan raketti-unon edelleen tuunaus. Uusi moottori on hankittu ja se tulee saamaan uudet sisuskalut sekä uuden maalin pintaansa. Auton konehuone tullaan kunnostamaan ja maalamaan myös.

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää joulua!

Sunnuntai 24.12.2017

Virgin Galactic lähetti perinteisen joulutervehdyksen. Tällä kertaa se oli Richard Bransonin kirja ja Bransonin kirje. Kirjeessään Branson kertaa vuoden 2017 tapahtumat ja kertoaa lentävänsä avaruuteen 2018. Hyvää joulua kaikille tasapuolisesti!

BransonBook.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Suomen satelliittityöpaja Espoossa

Tiistai 19.12.2017 klo 19:48

Suomi ei ole suuri avaruusvaltio. Meillä ei ole vielä omia astronautteja eikä omia raketteja. Suomi osallistuu avaruustutkimukseen rakentamalla erilaisia satelliitteja sekä mittalaitteita, jotka menevät muiden maiden rakettien kyydissä avaruuteen. Menen tammikuussa seminaariin kuulemaan lisää asiasta:). Olen itse ollut kerran luennoimassa Aalto -yliopistolla avaruudesta, mutta tällä kertaa olen kuuntelijan roolissa. 

Lisätietoja: Finnish Satellite Workshop 2018

Kommentoi kirjoitusta.

Paolo Nespoli Heurekassa

Maanantai 4.12.2017 klo 20:07

Tänään vietettiin Heurekassa avaruuspäivää, jossa oli monenlaista ohjelmaa. Käyntiin läpi lyhyesti avaruuden valloituksen historiaa ja päivän päätti yhteys ISS:lle, jossa Paolo on tällä hetkellä. Videoyhteys kesti 30 minuuttia ja sinä aikana hänelle sai esittää kysymyksiä. Paolo on vielä 10 päivää avaruudessa ja palaa maahan 14.12.2017. 

Koko videon voit nähdä täältä: ESA

Tältä se näyttää painottamassa tilassa oleminen:

PaoloInISS.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Italialainen astronautti Paolo Nespoli tulee Heurekaan etänä

Perjantai 17.11.2017 klo 19:39

Paolo on tällä hetkellä kansainvälisellä avaruusasemalla. Hän on nyt kolmatta kertaa avaruudessa. Heureka järjestää avaruuspäivän 4.12.2017 jonne Paolo tulee etänä paikalla. Siitä tulee varmasti mielenkiintoista. Tulkaa ihmeessä paikalle! Paolo on hyvä esiintymään.

Lisätietoja avaruuspäivästä 4.12.2017 Heureka

Itse olen kerran tavannut Paolon. Se tapahtui Heurekassa lokakuussa 2012. Hän antoi silloin minulle tämä kuvan: 

PaoloToVesaSeeYouInSpace2012.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

Galaxy puhelimen etsintä sukellus Salovedellä.

Lauantai 11.11.2017 klo 11:59

Hyvä ystäväni, Eerik Lehto, oli tiputtanut puhelimensa avantoon helmikuussa. Hän oli jo saanut uuden puhelimen, mutta hän tarjosi minulle etsintä hasteen, jonka toki otin vastaan. Menimme Salovedelle, soudimme saareen ja teimme valmistelut rannalla. Olosuhteet olivat haastavat sukelluksen kannalta.

Suunnitelman mukaan tein kehäetsinnän sameassa vedessä, jossa näkyvyys oli 50 cm lampulla. Veden ja ilman lämpö olivat +3. Noin viiden minuutin etsinnän jälkeen puhelin löytyi. Eerik oli yllättynyt miten tälläinen on mahdollista, joten hän pystyi vain toteamaan: "Puhelimen etsintään tarvittiin sukeltava astronautti. Muut tekee mitä ne osaa ja me tehdään mitä me halutaan." Tämä oli elämäni 404. sukellus ja tämä jäi mieleen yhtenä parhaista sukelluksista. Hylkyjä, haita, kaloja, autoja sekä moottoripyöriä on nähty veden pohjassa, mutta tämä oli elämäni ensimmäinen puhelin. Tämä oli hauskaa!!!

02Menossa_veteen.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Branson sanoo olevansa avaruudessa kuuden kuukauden kuluessa

Tiistai 10.10.2017 klo 21:26

Tänään USA Today uutisoi, että Branson sanoo olevansa avaruudessa kuuden kuukauden kuluessa. Virgin Galactican pitää vähän vauhdittaa testiohjelmaansa, jotta Bransonin tavoite onnistuu. Minun oma lentoni on noin vuoden päästä ensilennosta. Eli siten minulla olisi 18 kuukautta omaan lentoon:) Ei paha.

Lisätietoja: USA Today

Kommentoi kirjoitusta.

Bransonin vierailu Suomessa

Tiistai 3.10.2017 klo 20:50

Branson oli eilen viimeinen puhuja Nordic Business Forumissa ja hän sai innostuneen vastaanoton. Hänet mainittiin monessa lehdessä ja myös tiistain pääuutisissa. Virgin Galactic on yksi hänen vaikeimmista projekteistaan, mutta hän ei luovuta:) Ja hyvä niin.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2404548

Kommentoi kirjoitusta.

Tervetuloa Suomeen herra Branson

Torstai 28.9.2017 klo 21:03

Sir Richard Branson tulee Suomeen puhumaan Nordic Business Forumissa. Hän esiintyi siellä viimeksi 2012. Branson on käynyt lukuisia kertoja Suomessa ja tuntee Suomen hyvin. Tarjosin Bransonille Raketti-Unon kyytiä Helsingissä mutta hän ei taida tällä kertaa keretä kyytiin:)

Lisätietoja: Nordic Business Forum.

Kommentoi kirjoitusta.

Sain lukemista avaruuslennolle

Lauantai 9.9.2017 klo 21:56

Siskoni antoi kirjan luettavaksi avaruuslennolle. Tuo on varmasti hyvä kirja, säästän sen lukemisen lennolle.

ReadingForSpaceFlight.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Ensi talvena Raketti-Uno saa isomman moottorin

Tiistai 15.8.2017 klo 16:57

Talvella 2015-2016 rakensin Raketti-Unosta näyttelyauton, silloin ei ollut aikaa tehdä moottorille mitään. Nyt sain hankittua isomman moottorin 30 EUR hintaan. Moottorin koko kasvaa 999 kuutiosta ainakin 1108 kuutioon. Teho ja vääntö tulevat kasvamaan myös. Sen jälkeen Raketti-Uno kulkee todella ripeästi kenties jopa valonnopeutta. Automekaanikkoni, Oliver Torres, tulee antamaan tarvittavaa apua. Koko moottori kunnostetaan, viritetään ja samalla konehuone saa uuden ilmeen.

Kuvassa tuleva uusi moottori 15.08.2017 autotallini nurkassa.

FiatUnoBigMotor2017.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kuudes liitolento tehty

Lauantai 5.8.2017 klo 22:01

VSS Unity teki 4.8.2017 kuudennen liitolennon. Lento sujui hyvin. Lento oli samalla 234. lento VMS Eve:lle. Nyt kaikki pitäisi olla valmista rakettikäyttöisille testilennoille.

Lisätietoja: Virgin Galactic

Kuva: Virgin Galactic

VG07-MK2-Web.jpg

2 kommenttia .

Eukonkantoa avaruudessa

Tiistai 18.7.2017 klo 21:56

Aarne Kempas teki minulle kuvan jossa yhdistyvät avaruus, Raketti-Uno ja eukonkanto. Ja olisihan se paljon kevyempää kantaa eukkoa avaruudessa:)

EukonkantoAvaruus.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »