Share |

Lento avaruuteen -luento


Tilaa Vesa puhumaan:

>Tutustu Vesan luentoon tästä

Satunnainen kuva

Uusimmat kuvat

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:1409448 kpl

Virgin Galactic palaa avaruuteen kahden vuoden tauon jälkeen

Tiistai 9.5.2023 klo 22.33

Siitä on on kohta 2 vuotta, kun Branson lensi avaruuten kesällä 2019. Siitä lähtien on odotettu, milloin kaupalliset lennot alkavat. Nyt Virgin Galactic palaa avaruuteen neljän hengen voimalla. Tämä lento toteutuu toukokuun loppuun mennessä. Jos se onnistuu, niin kaupalliset lennot alkavat kesäkuun lopussa. Ja minun lento voi oikeasti toteutua vuoden sisällä.

Lisätietoja -> CNN

Kommentoi kirjoitusta.

CanSat 2023 -kilpailu Vaasassa 30.03.-02.04.2023

Keskiviikko 12.4.2023

CanSat 2023

CanSat järjestettiin nyt toista kertaa Suomessa ja tällä kertaa mukana oli 5 joukkuetta. Mukana oli samoja kouluja kuin viime vuonna ja muutamassa ryhmässä oli viimevuotisia oppilaita. Kokonaisuutena voi sanoa, että joukkueet olivat parempia kuin viime vuonna. Tekniset ratkaisut ja joukkueiden organisoituminen olivat kehittyneet. Tietoa oli varmasti saatu CanSat2022 – joukkueilta. Kaikilla joukkueilla oli esimerkiksi oma mediavastaava sekä Instragram -tilit. Oppilaat olivat innolla mukana tapahtumassa. Ennen tätä viikonloppua oppilaat olivat helposti käyttäneet kaksisataa tuntia oma aikaa CanSat -projektiin. Tämä viikonloppu huipensi oppilaiden kovan työn. CanSat -kilpailun järjestivät ESERO Finland ja Tiedekeskus Heureka.

Joukkueilla on viisi päätavoitetta CanSat-kilpailussa:


1. Suorittaa pakollinen ensisijainen tehtävä, eli rakennetun CanSatin ja ohjelman tulee mitata laukaisun ja laskeutumisen aikana lämpötilaa ja ilmanpainetta.

2. Suorittaa joukkueiden valitsema yksi tai useampi vapaavalintainen toissijainen tehtävä.

3. Saada kaikki satelliitin osat (mukaan lukien patteri, anturit, kommunikointiväline) mahdutettua tölkin kokoiseksi ja painoiseksi rakennelmaksi.

4. Huolehtia, että tölkki selviää laskeutumisesta.

5. Tieteellisten kokeiden suorittaminen ja lennon aikana saatavien tietojen siirtäminen maassa olevalle tietokoneelle.
Tavoitteisiin pääsemiseksi joukkueille oli annettu tietoa ja valmiita komponentteja. Tänä vuonna satelliittien rakenne oli paljon vankempi kuin viimevuona. Nyt monen satelliitin runko oli tehty tulostamalla.

1_Paiva_yksi_CanSat_satelliitti.jpg


CanSat2023 -tapahtuman ohjelma:

1. päivä, viimeistelyä ja satelliitin sovittaminen rakettiin.

Kaikki joukkueet (5) saivat oman raketin. Tärkein valintaperuste tuntui olevan raketin ulkonäkö. Suomen Avaruustutkimusseura (SATS) oli valmistanut tapahtumaan 10 rakettia, joten valinvaraa oli.

1_Paiva_viimeistelya.jpg

2. päivä, raketin laukaisupäivä.

Laukaisut tehtiin viimevuoden tapaan Vaasan Söderfjärdenissä. Söderfjärden on Pohjois-Euroopan parhaimpia pienoisrakettien laukaisupaikkoja. Sää suosi meitä. SATS sai tehtyä 3 tunnissa tarvittavat viisi CanSat -laukaisua. Kaikki laukaisuivat sujuivat hyvin, yhdessä satelliitissa oli tekninen ongelma. CanSat -satelliitit pääsivät 350- 400 metrin korkeuden ja tyypillinen satelliitin lentoaika oli minuutti. Satelliitin ylös meneminen kesti noin 10 sekuntia ja alas tultiin 50 sekunnissa. Alas tullessa raketilla ja satelliitilla oli omat laskuvarjot.

SATS toimi kuin SpaceX, joka myös valmistaa ja laukaisee raketteja sovitun kuorman kanssa. Raketit olivat 100-150 cm pitkiä, painoivat CanSat -satelliitin kanssa 1-1.5 kg ja ne saavuttivat hetkellisesti satojen kilometrien tuntinopeuden kolmessa sekunnissa raketin laukaisusta. Raketeissa käytettiin g-luokan moottoreita (Cesaroni Technology ProX-29 159G54-RLLB), jotka polttivat ammoniumperkloraattia. Raketit kestävät tyypillisesti 5 laukaisua.

2_Paiva_RaketinLaukaisu1.jpg

3. päivä, tulosten analysointi ja varapäivä laukaisuille

Koska yhdessä satelliitissa oli häiriö, niin laukaisimme satelliitin uudestaan. Tällä kertaa kaikki meni hyvin. Varapäivänä SATS:illa oli mahdollisuus laukaista muita raketteja. Laukaisimme yhden joukkueen satelliitin isommalla moottorilla ja nyt raketti pääsi hiukan yli 600 metrin korkeuteen. Jos tulevaisuuden CanSat -kilpailussa halutaan päästä 600 metrin korkeuteen 400 metrin sijaan, SATS:illa on jo olemassa siihen teknologia. Matti Lepomäki, SATS:in puheenjohtaja, on ollut merkittävässä roolissa uuden teknologian saattamisessa käyttökuntoiseksi Suomessa.

Oppilaat puursivat päivän saamiensa tulosten analysointiin ja esitelmien tekoon. Illalla oppilailla, opettajilla ja henkilökunnalla oli yhteinen illanvietto.

3_Paiva_Esityksenvalmistelua.jpg

4. päivä, esitelmät ja palkintojen jako

Koko tapahtuman ajan kolme tuomaria on arvioinut ryhmien toimintaa. CanSat2023 huipentui tulosten esityksiin ja palkintojen jakoon. Kaikki joukkueet olivat hyviä.

4_Paiva_Voittajajoukkue.jpg

Tulokset olivat:

Kilpailun voittaja ja Suomen edustaja Euroopan CanSat 2023 -loppukilpailussa: @mucan_23
Korkein tekninen taso: @kvan.ttikala
Korkein tieteellinen taso: @taigasat

Erikoispalkinnot:
Erinomainen satelliitin laskuvarjo ja paras salainen tehtävä: @lillsat23
Paras satelliitin laskeutuminen: @radwil_cansat

Suomen Avaruustutkimusseura oli mukana CanSat 2023 -hankkeessa. Meidän 5 hengen joukkue oli:

Matti Lepomäki, rakettimoottorit ja rakettien laukaisu
Timo Toivanen, turvaupseeri
Mika Jalava, kenttäexpertti ja rakettien nouto
Matti Manninen, kenttäexpertti ja drooni kuvaukset
Vesa Heilala, kenttäexpertti ja satelliittien pakkaus raketteihin

SATS_Tiimi.jpeg


Kuvat: Jan Holmgård, ESERO Finland ja Matti Manninen / Astedrone Oy

Linkkejä:

Joukkueiden Instragram tilit

https://www.instagram.com/mucan_23/

https://www.instagram.com/kvan.ttikala/

https://www.instagram.com/taigasat2023/

https://www.instagram.com/lillsat23/

https://www.instagram.com/radwil_cansat/

Suomen Avaruustutkimusseura
https://www.instagram.com/suomen_avaruustutkimusseura/

Esero Finland
https://www.instagram.com/eserofinland/

Kommentoi kirjoitusta.

CanSat 2023 lähestyy

Torstai 23.3.2023 klo 22.12

Viime vuonna olin mukana CanSat 2022 -kilpailussa operaattorina Vaasassa ja koska siellä oli niin kivaa, lähden uudestaan. On hienoa nähdä kuinka nuoret ovat innostuneet näiden pienien satelliittien tekemistä ja lähettämisestä noin kilometrin korkeuteen raketilla. Koska näistä nuorista saattaa tulevaisuudessa tulla avaruusinsinöörejä tai astronautteja, autan heitä mielelläni.

Tänäkin vuonna Suomen Avaruustutkimusseura toimii laukaisuoperaattorina, eli toimittaa raketit, laukaisualustat ja hoitaa kaiken laukaisutoimintaan liittyvät asiat. Me ollaan vähän niin kuin Suomen SpaceX. Suomen Avaruustutkimusseuran operaattorit ovat: Matti Lepomäki, Timo Toivanen, Mika Jalava, Matti Manninen ja Vesa Heilala.

Jos sää salli, raketteja laukaistaan 31.03. ja 01.04.2023 Söderfjärdenissä, Vaasassa. Jos olet lähellä kannattaa tulla katsomaan.

Heurekan tiedote CanSat 2023 kilpailusta-> Heureka

Blogi kirjoitus vuosi 2022-> Blogi

Tässä kuva laukaisusta viime vuodelta ja video-> youtube

Laukaisu.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Äitialus, VMS Eve lentää taas

Torstai 16.2.2023 klo 20.01

Virgin Galacticalla ei ole vähään aikaan ollut lentoon liittyviä uutisia. Äitialusta on muokattu ja se lentää taas. Lähiäikoina se taas alkaa lentämään rakettini, Unityn kanssa. Odotan uutta lentoa avaruuteen lähiakoina.

Linkki-> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

Mitä tapahtui vuonna 2022 ja mitä odotan vuodelta 2023?

Lauantai 31.12.2022

Mitä tapahtui 2022:

Virgin Galactic (VG) ei tehnyt uusia avaruuslentoa 2022. Tähän olen hieman pettynyt, varsinkin kun 2021 Richard Branson lensi itse avaruuteen. Olen saanut VG tiedotteita, jossa on kerrottu erilaisista valmistumisista lentojen aloittamiseen.

Yksi valmistautuminen lentoihin oli arpajaiset. Ensimmäiset lipun ostajat, noin 2005-2006, pystyivät ostamaan paikan 100 ensimmäisen joukosta. Heille kerrottiin, että järjestys tullaan arpomaan. Nämä arpaiset pidettiin muutama kuukausi sitten. Yksi astronautti ystäväni sai numeron 7. Olen iloinen hänen puolestaan! Joten hän tulee olemaan toisella lennolla kun lennot alkavat. VG olisi voinut pitää nämä arpajaiset jo vuosia sitten, joten nyt ollaan varmasti lähellä lentojen aloittamista.

Tänä vuonna en osallistunut VG tapaamisiin, mutta jospa 2023 taas osallistuisin. Ne ovat aina olleet mukavia tapahtumia.

Itselle merkittävin tapahtuma oli CanSat 2022 Vaasassa. Blogi:

https://www.suomalainenastronautti.fi/blogi/2022/04/06/41113

Mitä odotan vuodelta 2023:

CanSat 2023 tapahtumaa keväällä Vaasassa.

Lisätietoja -> Esero

Omaa avaruuslentoa vuoden lopulla. Olenhan odottanut sitä 12 vuotta. On mielenkiintoista nähdä, keiden kanssa lennän.

Kommentoi kirjoitusta.

DearMoon PROJECT -yksityinen projekti Kuuhun

Maanantai 12.12.2022 klo 12.41

On ne ajat muuttuneet. Tähän asti Kuu -projekteja ovat toteuttaneet tai suunnitelleet suuret maan kuten Yhdysvallat, Neuvostoliitto tai Kiina. Nyt japanilainen Yusaku Maezawa haluaa nähdä Kuun läheltä. Yusaku on miljardööri, taiteen keräilijä ja avaruushullu. Yusaku on käynyt jo avaruudessa 2021, joten tämä on hänen toinen avaruusmatkansa. Matka tehdään yksityisellä SpaceX -raketilla. Yusakulla on tarpeeksi rahaa ostaa oma avaruusmatka ja kutsua mukaan 8 taiteilijaa matkaseuraksi. Matkaan hintaa ei ole kerrottu, mutta se on varmasti satoja miljoonia dollareita, ehkä jopa miljardi dollaria.

Hanke julkaistiin 2018 ja matkalle pyrki mukaan julkisessa haussa miljoona ihmistä. Pari päivää sitten julkaistiin näiden 8 onnellisten nimet. Lisäksi varalla on 2 henkilöä. Nyt avaruusturismi siirtyy Kuun kiertoradalle. Kuuhun he eivät laskeudu, eli lennon profiili on samankaltainen kuin Apollo 8 -lennolla joulukuussa 1968. Apollo 8 -lento kesti 6 päivää ja se kiersi Kuun 10 kertaa. Apollo 8 -lennolla otettiin yksi maailman kuuluisimpia kuvia ,”Earthrise”. Kuva on ensimmäinen ihmisen ottama kuva kokonaisesta Maasta. Yusakun matkasta ei ole juurikaan tieteellistä hyötyä, mutta sillä saadaan maksettua teknologian kehityskuluja. Ehkäpä Yusakun taitelijat ottavat uusia unohtumattomia kuvia? Halutaan päästä Kuuhun halvemmalla kuin 50 vuotta sitten. Ihmisiä on viimeksi käynyt Kuussa vuonna 1972.

Alustava lähtöaika on vuoden 2023 aikana, se on kyllä aika optimistinen aikataulu. Mahtavatko he matkustaa samaan aikaan kuuhun kuin yhdysvaltalaisten Artemis -projekti, jonka on määrä kiertää kuu 2024? Kumpi ehtii ensiksi?

Lisätietoja

dearMoonProject kotisivut -> https://dearmoon.earth/

Miehistön julkaisu -> https://www.youtube.com/watch?v=9-XXSdcsBLU

20221212_DearMoonmainVisual_pc.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Raketti-Uno 10 vuotta!

Sunnuntai 1.5.2022

Hankin Fiat Unon vuosimallia 1990 vapunpäivänä 2012. Minulla oli silloin ajatus tehdä siitä Suomalaisen Astronautin auto. Olen rakentanut ja ajanut autoa 10 vuotta. Kilometrejä on kertynyt 75 000. Auto on nyt versiossa neljä ja suunnitelmia on tällä hetkellä versioon kahdeksan asti. Eihän se rakentaminen koskaan lopu, aina kun saa jotain valmiiksi tuleekin jo uusia ideoita.

Edelleenkin auto saa ihmisten hymyt korviin. Autosta kysellään paljon ja tyypillisin kysymys on ”Onko siinä turbo?” johon olen vastannut, ettei tarvita turboa koska tässä on hyperajomoottorit.

Hauskaa vappua!

RocketUno10Years_20220501.jpg

1 kommentti .

CanSat 2022 -kilpailu Vaasassa 03-06.04.2022

Keskiviikko 6.4.2022 klo 19.43

CanSat järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Oli hienoa nähdä, kuinka 14-19 vuotiaat koululaiset ja opiskelijat olivat innolla mukana tapahtumassa. He olivat seitsemässä eri ryhmässä, jotka olivat valmistelleet satelliittia muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Covid -19 on siirtänyt CanSat tapahtumaa muutaman kerran.


Opiskelijoilla / nuorilla on viisi päätavoitetta CanSat-kilpailussa:
1. Suorittaa pakollinen ensijainen tehtävä, eli rakennetun CanSatin ja ohjelman tulee mitata laukaisun ja laskeutumisen aikana lämpötilaa ja ilmanpainetta.
2. Suorittaa joukkueiden valitsema yksi tai useampi vapaavalintainen toissijainen tehtävä.
3. Saada kaikki satelliitin osat (mukaan lukien patteri, anturit, kommunikointiväline) mahdutettua tölkin kokoiseksi ja painoiseksi rakennelmaksi.
4. Huolehtia, että tölkki selviää laskeutumisesta.
5. Tieteellisten kokeiden suorittaminen ja lennon aikana saatavien tietojen siirtäminen maassa olevalle tietokoneelle.


Tavoitteisiin pääsemiseksi ryhmille oli annettu paljon tietoa ja valmiita komponentteja. Ryhmät olivat käyttäneet tyypillisesti satoja tunteja tavoitteisiin pääsemiseksi. Vaikka lähtökohdat olivat kaikille samat, niin näimme seitsemän erilaista toteutusta. Satelliitin toisisijaisinksi tehtäviksi oli valittu esimerkiksi radioaktiivista mittausta ydinvoimala onnettomuuden varalta ja mittalaitteita ennustamaan tai ehkäisemään metsäpaloja. Oppilaat olivat ottaneet ympäristönäkökulmat laajasti huomioon joko mittauksissa tai satelliittien rakenteessa. Satelliittien materiaalina oli käytetty esimerkiksi puun – tai metallin palasia.

YksiSatelliitti.jpg


Sunnuntaina 03.04.2022 katsoimme CanSat -satelliittien teknisiä ominaisuuksia. Suomen avaruustutkimusseuran (SATS) ryhmä, Matti Lepomäki, Timo Toivanen, Mika Jalava ja minä kiertelimme ryhmien luona ja annoimme tarvittaessa neuvoja sekä ohjeita. Valmistelimme seuraavan päivän rakettilaukaisua yhdessä. Osan ryhmistä piti tehdä korjauksia satelliitteihin, mutta työhön käytiin rivakasti käsiksi. Osa ryhmistä teki töitä yöhön asti.

MikaJalavaVesaHeilala.jpgRakettienTekemista.jpg


Maanantaina 04.04.2022 oli satelliittien lennätys päivä, joka tapahtui Vaasassa Söderfjärdenissä. Söderfjärden on vanha meteoriitin kraatteri ja se tarjosi loistavat puitteet rakettien lennätykselle. Alue on tasaista peltoa.


SATS oli tehnyt raketteja, joilla 300-350 gramman painoinen CanSat -satelliitti pystyttiin laukaisemaan 500 metrin korkeuteen. 500 metrin korkeus oli hyvä tähän tarkoitukseen, koska silloin raketin lentoa ja satelliitin laskeutumista pystyi seuraamaan maasta käsin. SATS toimi kuin SpaceX, joka myös valmistaa ja laukaisee raketteja sovitun kuorman kanssa. Raketit olivat 100-150 cm pitkiä, painoivat rahdin kanssa 1-1.5 kg ja ne saavuttivat hetkellisesti satojen kilometrien tuntinopeuden kolmessa sekunnissa raketin laukaisusta. Raketeissa käytettiin g-luokan moottoreita (Cesaroni Technology Proj29 G54), jotka polttivat ammoniumperkloraattia.

SATS_Raketit.jpg


Jokainen ryhmä sai oman raketin, joihin ryhmä itse asensi satelliitin. Rakettien laukaisut sujuivat hyvin ja turvallisesti. Joissakin satelliiteissa saattoi olla pieniä teknisiä ongelmia, mutta niinhän se on myös avaruuteen lähetettävissä satelliiteissa. Oman satelliitin laukaisu taivaalle oli iso tapahtuma ryhmille. Ilo oli käsinkosketeltavaa.Laukaisu.jpg


Laukaisun jälkeen ryhmien piti analysoida saatu data ja valmistella esitelmä päätelmineen koko joukolle. Ryhmät tekivät tämä tiistaina 05.04.2022.

Keskiviikkona 06.04.2022 kaikki tulokset esitettiin ja arvioitiin. Kilpailun kolmihenkinen tuomaristo valitsi kaksi parasta ryhmää. Ryhmät olivat BATSAT Suomesta ja FSA Ruotsista. Ne saivat paikan Euroopan loppukilpailuun, joka pidetään kesäkuussa 2022. CanSat voi olla lähtölaukaus uusien avaruusinsinöörien tai astronauttien urille. Avaruussektori tulee työllistämään lähitulevaisuudessa moninkertaisen määrän työntekijöitä. Ehkäpä 10 vuoden päästä kuulemme jonkun menestyneen suomalaisen avaruusinsinöörin kertomassa kokemuksiaan CanSat 2022 -kilpailusta…

TimoMattiMikaBatSatPalkinto.jpg


CanSat 2022 tapahtuman yhteistyökumppanit: Tiedekeskus Heureka, Åbo Akademi Skolresurs, Suomen avaruustutkimusseura, Vaasan Andromeda RY, KitSat, Meteoria, Kvarken Space Economy, LUMA- keskus Pohjanmaa, Vaasa Energy Academy, Wasa Innovation Center, ESERO Swerige, Astronomisk Ungdom ja ESERO Finland.


CanSat järjestetään vuosittain. Suomen avaruustutkimusseura on jatkossakin mielellään mukana auttamassa tapahtuman järjestämisessä.

Kuvat: Vesa Heilala, SATS ja Jan Holmgård, ESERO Finland

Lisää kuvia: Jan Holmgård, ESERO Finland

2 kommenttia .

CanSat 2022 03-06.04.2022 Vaasa

Sunnuntai 27.3.2022 klo 20.12

Lähden Suomen Avaruustutkimusseuran mukana CanSat 2022 tapahtumaan tuomariksi. CanSat on kilpailu, jossa 14-19 vuotiaat koululaiset rakentavat pienen raketin, joka lähettää tölkin kokoisen satelliitin noin 1000 metrin korkeuteen. Satelliitissa on mittalaitteita mukana. Eli tässä koulutetaan tulevaisuuden avaruusinsinöörejä. Kilpailuun osallistuu noin 1500 koululaista 19 maasta.

Vaasaan tulee 7 joukkuetta, 4 Suomesta, 2 Ruotsista ja 1 Virosta. Oppilaita on 33 mukana. Suomen Avaruustutkimusseura on mukana järjestämässä tapahtumaa yhdessä Heurekan, ESORO Finlandin ja muiden järjestöjen kanssa.

Minulla tulee olemaan hauskaa tuomarin tehtävässä. Yhdessä muiden tuomareiden kanssa pääsen haastattelemaan tulevaisuuden avaruusinsinöörejä ja näen läheltä kuinka eri joukkueet suoriutuvat. Paras joukkue pääsee CanSat loppukilpailuun, joka järjestetään 20-25.6.2022. Sitä en vielä tiedä pääsenkö loppukilpailuun tuomariksi, se olisi todella mielenkiintoista!

 

Tiedote-> EPressi

ESA kutsu-> CanSat 2022 kilpailuun

cansat_heureka.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Mitä tapahtui vuonna 2021 ja mitä odotan vuodelta 2022?

Perjantai 31.12.2021 klo 9.27

Vuoden 2021 merkittävin tapahtuma oli Virgin Galactican avaruuslento:

Viimeinkin se tapahtui! Virgin Galactican ensimmäinen kaupallinen avaruuslento tapahtui 11.07.2021. Richard Bransonilta on kysytty vuodesta 2005 lähtien milloin hän lentää avaruuteen. Hän on yleensä vastannut: ”Ensi vuonna.” Enää hänen ei tarvitse vastata tuohon kysymykseen, mutta minun täytyy vielä. Blogi:


https://www.suomalainenastronautti.fi/blogi/2021/07/11/38669

ja

https://www.suomalainenastronautti.fi/blogi/2021/07/11/38658

Mitä odotan vuodelta 2022:


Omaa avaruuslentoa vuoden lopulla. Olenhan odottanut sitä jo yli 10 vuotta. Jännä nähdä keiden kanssa lennän.

1 kommentti .

Keisha lähtee avaruuteen

Torstai 25.11.2021 klo 20.56

Virgin Galactic julkisti avaruusmatkan voittajan. Hän Keisha ja hän on kotoisin Antiguasta. Hän lähtee avaruuteen tyttärensä kanssa.

Katso video onnellista Keishasta. Paljon onnea!

Video -> youtube.com

1 kommentti .

Sain uuden lähtönumeron avaruuteen

Torstai 4.11.2021 klo 15.34

Virgin Galactic alkoi myymään lippuja avaruuteen 2005. Silloin ajateltiin, että avaruuslennot alkavat muutaman vuoden kuluessa. Itse ostin lippuni vuonna 2010. Lipun numero oli aina uusi, eikä huomioitu sitä, että vuosien saatossa on ihmisten mieli muuttuu eikä avaruusmatka ole enää niin kiinnostava. Siinä tapauksessa lähtönumero on palautunut takaisin Virgin Galacticalle.

Nyt Virgin Galactic järjesteli meidät lipun ostaneet uuteen järjestykeen. Vanha lipun numero vuodelta 2010 oli 2xx ja nyt se on 1xx. 

Kommentoi kirjoitusta.

Vesa Heilala ja TIDLÖS löysivät toisensa

Perjantai 1.10.2021 klo 19.15

Tapasin Henry Salmelan, Tidlösin perustajan, muutama viikko sitten Helsingissä. Meidät saattoi yhteen Antti Kempas, joka on hyvän ystäväni Aarne Kempaksen veli. Antti taas tuntee Henryn. Jotenkin Antilla ja Henryllä tuli juttua minusta ja siitä se siten lähti. Tidlös on uusi pohjaismainen laatukello, joita on myyty muutama vuosi. Tidlösillä on monta ystävää Ruotsissa, mutta ei vielä yhtään Suomessa.


Siinä sitten istuimme Henryn kanssa Ravintola Linnankellarissa ja keskustelimme kelloista ja avaruudesta. Tidlösillä on tulossa markkinoille kelloja, joissa kellotaulu on tehty meteoriitista. Voisiko parempaa kelloa olla suomalaiselle astronautille? Päätimme aloittaa yhteistyömme. Henry on suomalainen ja hänestä on kiva, että Vesasta tulee Tidlösin ensimmäinen suomalainen ystävä. Jatkoa seuraa…

Kuvat: Vesa Tidlösin verkkosivuilla ja Tidlös Marin - Black Carbon Fiber kello

TidlosVerkkoSivu.PNG

VesaJaTidlos.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Uusi lento tulossa, Unity 23

Lauantai 11.9.2021 klo 14.58

Virgin Galactic valmistelee seuraavaa lentoa, Unity 23. Lennolle osallistuu kolme henkilöä Virgin Galacticasta ja kolme henkilöä Italian Ilmavoimista. Lento tapahtunee muutaman viikon kuluessa.

Listätietoja -> Space.com

Kommentoi kirjoitusta.

Virgin Galactic aloitti lipumyynnin uudestaan hintaan 450 000 dollaria

Tiistai 10.8.2021 klo 15.18

Muutama päivä sitten Virgin Galactic aloitti lipunmyynnin uudestaan. Vuosina 2005-2013 lipun hinta oli 200 000 dollaria ja sitten 250 000 dollaria. Vuoden 2014 onnettomuuden jälkeen lipunmyynti oli tauolla. Viimeinkin on tiedossa hinta uusille asiakkaille: 450 000 dollaria. Jos hinta olisi ollut 450 000 dollaria vuonna 2010 en olisi hankkinut lippua. 

Lisätietoja-> bbc.com

Kommentoi kirjoitusta.

Onnittelut Jeff Bezos, sinäkin pääsit avaruuteen!

Tiistai 20.7.2021 klo 16.47

New Shepard raketti kävi onnistuneesti avaruudessa ja palasi turvallisesti maahan. 

Onnittelut Jeff! Nyt sinä ja Richard olette samassa kerhossa!

Kommentoi kirjoitusta.

Miljoonan kävijän raja meni rikki tänään

Tiistai 20.7.2021 klo 16.41

Tänään verkkosivujen laskuri ylitti miljoonaan (1 000 000 kävijää, 1 617 000 sivulatausta). Suuri osa kävijöistä ja sivulatauksista on hakukoneiden aiheuttamia. Luultavasti sivuillani on kuitenkin käynyt 2010 - 2021 aikana noin 50 000 - 100 000 eri ihmistä. Eli jonkin verran tämä matkani avaruuteen kiinnostaa.

Kommentoi kirjoitusta.

YLE TV1 ja Radio Suomi haastattelut

Tiistai 20.7.2021

Bransonin avaruuslento 11.07. ja tuleva Besozin avaruuslento 20.07. on poikinut paljon huomiota. Sen johdosta minulla on tänään kaksi haastattelua:

YLE TV1 aamutv klo 08:50. Minua haastattelee Mikko Haapanen.

Radio Suomi klo 10:30. Minua haastattelevat Carolus Manninen ja Mika Saarelainen.

Kuvat haastatteluista, haastattelut menivät hyvin.

YleAamuTV_VesaHeilala_MikkoHaapanen20210720.jpg

RadioSuomi_VesaHeilala_CarolusManninen_MikaSaarelainen_20210720.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Avaruuslento onnistui!

Sunnuntai 11.7.2021 klo 18.33

Richard Branson lensi avaruuteen tänään! Hienoa! Viimeinkin! Nyt alkaa oman lentoni lähtölaskenta!

Lisätietoja:

Koko lento: WATCH LIVE: Virgin Galactic Unity 22 Spaceflight Livestream

Parhaat palat: Watch Virgin Galactic launch Richard Branson to space (first zero G!)

Kuva lennolta, Richard Branson avaruudessa. Kuva Virgin Galactic

RB_Space.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Avaruuslento Spaceport Americasta tänään

Sunnuntai 11.7.2021

Tänään lennetään avaruuteen


Sir Richard Branson lentää tänään avaruuteen Spaceport Americasta, joka sijaitsee New Mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Tämä lento on mielestäni historian kolmanneksi merkittävin avaruuslento ja se tullaan lähettämään suorana lähetyksenä monessa eri mediassa. Toki sää tai odottamattomat tekniset ongelmat voivat vielä siirtää lentoa. Rakettina on Virgin Galactic SpaceShipTwo, nimeltään VSS Unity. Tulen luultavasti lentämään samalla raketilla avaruuteen 1-2 vuoden kuluessa.


Raketin miehistö "Unity 22"


Lennolla on mukana kaksi Virgin Galactic pilottia ja kolme muuta Virgin Galactic työntekijää Bransonin lisäksi. Olen tavannut heistä kaksi: Dave Mackay ja Beth Moses. Juttelin heidän kanssaan Apollo 50 vuotta -matkallani vuonna 2019. Olen myös vaihtanut muutaman sanan itse Sir Bransonin kanssa. Olen iloinen Bransonin puolesta, että tämä lento vihdoin tapahtuu. Hän on puhunut siitä jo vuosia. Vuodesta 2004 lähtien Bransonilta on kysytty: ”Milloin?”. Spaceport Americassa on varmasti suuret juhlat lennon jälkeen! Olisin mielelläni siellä todistamassa tätä historiallista lentoa. Minulla oni kutsu Spaceport Americaan, mutta Yhdysvaltojen COVID-19 rajoitukset estivät matkani sinne.


Historiassa kaksi merkittävää avaruuslentoa


Merkittävin avaruuslento tapahtui 12.04.1961, kun Juri Gagarin lensi avaruuteen ja kiersi maapallon vajaassa kahdessa tunnissa. Neuvostoliiton johtaja, Hruštšov, oli valmistellut Jurin lennosta kaksi puhetta: Onnittelut onnistumisesta, ja puhe Kuolleelle astronautti sankarille. Tämä lento yllätti ja muutti maailman pysyvästi, erityisesti Yhdysvallat. Sen seurauksena Yhdysvallat käynnisti massiivisen kuuohjelma, joka johti toiseen merkittävään avaruuslentoon: Neil Armstrong astui kuun pinnalle 21.07.1969 ja lausui kuuluisat sanansa suorassa televisiolähetyksessä
"tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle"; engl. That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind)
Neilin oma arvio kuuhun laskeutumisen onnistumis-mahdollisuudeksi oli 50%. Sen jälkeen ovat sukkulat lentäneet avaruuteen ja avaruuteen on rakennettu Kansainvälinen Avaruusasema. Satelliitteja on ammuttu avaruus täyteen. Paljon muutakin on tehty. Mutta tavallisilla ihmisillä ei ole ollut pääsyä avaruuteen. Riskit ja kustannukset ovat olleet liian suuria.

Tavalliset ihmiset avaruuteen


1960 -luvulla uskottiin yleisesti, että tekniikan kehitys on niin nopeaa, että jo 1980- luvulla tavalliset ihmiset tekevät avaruuslentoja. Jopa Juri Gagarin kirjassaan ennusti näin tapahtuvan. Näin ei kuitenkaan ole vielä käynyt. Vuosikymmenien aikoina on ollut lukuisia hankkeita, joilla on ollut sama tavoite: tavallisten ihmisten lähettäminen avaruuteen. Ne ovat kuitenkin kaikki epäonnistuneet ja unohtuneet. Tänään Virgin Galactic on aloittamassa uuden aikakauden avaruuden valloituksessa. Jos ja kun lento onnistuu, on Virgin Galactic saanut riskit ja kustannukset hallintaan. Olen ylpeä siitä, että olen kuulunut Virgin Galatican joukkoihin 11 -vuotta.

Lennon jälkeen


Richard Branson on kertonut, että lennon jälkeen hän kertoo suuria uutisia. Hänen mielestään avaruus kuuluu meille kaikille. Mitäpä hän voisi kertoa? Mielestäni hän on hyväsydäminen liikemies, joka mahdollisuuksien mukaan tuo hyviä asioita kaikille.
Ennakoin, että hän voisi kertoa esimerkiksi:
-että avaruudessa käyminen oli järisyttävä kokemus ja se tulee muuttamaan hänen ajatteluaan
-milloin säännölliset lennot alkavat - olen yksi heidän asiakkaistaan ja odotan malttamattomana tietoa milloin minun lentoni tapahtuu
-mitkä ovat lentojen hinnat uusille halukkaille
-että lentojen hinnat tippuvat ja vuonna 2031 avaruuteen pääsee 50 000 dollarilla
-että tulevilla lennoilla on ilmaisia paikkoja opiskelijoille ja tutkijoille
-että tulevaisuudessa on Virgin hotelleja kiertoradalla ja kuussa
-jonkin hauskan jutun mitä lennolla tapahtui


Lisätietoja:


Lento tapahtuu aamupäivällä New Mexicossa, jolloin on iltapäivä Suomessa. Livelähetys Virgin Galactic sivuilla. Seuraa myös Youtubea, Facebookia, Twitteriä. Hakusanana kannattaa käyttää ”Unity 22”, joka on tämän lennon nimi.

Kuvat:
Juri Gagarin, kuva ESA European Space Agency

20210711_Yuri_Gagarin.jpg

Neil Armstrong, kuva ESA European Space Agency

20210711_Neil_Armstrong.jpg

Virgin Galactic Unity 22 lennon miehistö, kuva Virgin Galactic

Vasemmalta oikealle:

Dave Mackay, Colin Bennett, Beth Moses, Richard Branson, Sirisha Bandla ja Michael Masucci.

20210711_UNITY22_CREW_1-1200x769-45ba444.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »