Share |

Lento avaruuteen -luento


Tilaa Vesa puhumaan:

>Tutustu Vesan luentoon tästä

Satunnainen kuva

Uusimmat kuvat

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:1262390 kpl

Uusi testilento tulossa, VSS Unity pääsee taas avaruuteen

Torstai 20.5.2021 klo 21:41

Heräsin keskiviikkona 1:30 aamulla Virgin Galactican Zoom -palaveriin. Siinä käytiin läpi projektin tilaa ja äänessä oli Virgin Galatican henkilökuntaa Yhdysvalloista.

Suunnitelma on tehdä tänä vuonna neljä avaruuslentoa. Ensimmäisessä (VG tiedote alla) on mukana pilotit ja NASAN tutkimusvälineitä. Toisessa on mukana pilotit ja neljä VG:n työntekijää. Kolmannessa lentää sitten Sir Richard Branson avaruuteen. Hän haluaa itse kokea millainen kokemus avaruuslento on. Neljännen lennon tarkkaa sisältöä ei vielä kerrottua. Jos kaikki menee hyvin, niin kaupalliset lennot alkavat vuoden 2022 alussa.

Virgin Galactic tiedote -> linkki

Kommentoi kirjoitusta.

Uusi raketti VSS Imagine ja projektin tlanne

Keskiviikko 31.3.2021 klo 8:42

Eilen, 31.03.2021, Virgin Galactic piti meillä etäkokouksen, jossa esiteltiin uusi raketti, VSS Imagine. Raketti on parannettu version edellisistä raketeista (VSS Enterprise ja VSS Unity). Se on nopeampi rakentaa, helpompi huoltaa, kevyempi, kiiltävämpi ja vahvempi. VSS Imagine aloittaa testit kesällä. Rickard Branson kuvaili uuden raketin ulkonäkö, että se on ”Seksipeto (Sexy Beast)”.


Etäkokouksessa oli mukana Virgin Galactican henkilökuntaa ja Richard Branson. Muutamat Virgin Galatican asiakkaat saivat esittää kysymyksiä uuteen rakettiin liittyen. Oli mukana nähdä ja kuulla taas tuttuja henkilöitä näin etänä.


Kokouksessa käyntiin läpi myös projektin tilannetta. Toukokuussa tehdään testilento avaruuteen VSS Unitylla ja Richard Bransonin on tarkoitus mennä avaruuteen kesällä. Sen jälkeen tehdään vielä muutama testilento, ennen kuin varsinaiset kaupalliset lennot alkavat vuoden 2022 alussa. Jos VSS Unity ja VSS Image ovat molemmat käytössä vuonna 2022, niin eiköhän minun lentoni toteudu loppuvuodesta 2022. Jossain kohtaan ensi vuonna saan varmaan tietää keiden kanssa lennän. Onkohan minun lennolla mukana formula- tai elokuvatähtiä? Tom Hanksin kanssa lähtisin mielellään lennolle, koska hän oli Apollo 13 -elokuvassa mukana.


Virgin Galactic on pitänyt taukoa lippujen myynnissä. Alussa lippu maksoi 200 000 USD ja myöhemmin sen hinta nousi 250 000 USD. Kun lippujen myynti alkaa uudestaan, niin hinta on luultavasti suurempi kuin 250 000 USD. Eli kun maksoin lipustani 200 000 USD vuonna 2010, sain sen edelliseen hintaan.

Lisätietoja:


Virgin Galactic


CBS

Kuva Virgin Galacic: VSS Unity

Introducing_VSS_Imagine_the_first_SpaceShip_III_in_the_Virgin_Galactic_Fleet_04.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Virgin Galactic jatkaa testilentoja

Keskiviikko 3.2.2021 klo 13:28

Virgin Galactic ilmoitti, että testilennot jatkuvat 13.02.2021 jälkeen. Lennot tehdään New Mexicosta, Spaceport Americasta. Edellinen testilento oli 12.12.2020. Kaksi pilottia ohjaa rakettia ja kyydissä on NASA:n tutkimuslaitteistoa. Raketilla voi kuljettaa ihmisiä tai laitteita avaruuteen.

Lisätietoja-> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

Richard Bransonin äiti, Eve Branson, kuoli koronan takia

Torstai 14.1.2021 klo 10:39

Eve Branson kuoli 11.01.2020 koronan takia 96- vuotiaana. Tapasin hänet kerran vuonna 2011 New Mexicossa kun olin tutustumassa Spaceport Americaan. Muistan hänen energisenä ja ihastuttava rouvana. Richard Branson nimesi hänen mukaansa äiti- lentokoneen VMS Eve:ksi.


Richard Bransonin muistokirjoitus äidistään. -> Virgin

EveBranson.jpg


Kuvassa VMS EVE ja Eve Branson (kuva Virgin Galactic)

2 kommenttia .

Mitä tapahtui vuonna 2020 ja mitä odotan vuodelta 2021?

Torstai 31.12.2020

Vuoden 2020 merkittäviä tapahtumia olivat:

Virgin Galactic

Lontoon VG tapaaminen helmikuussa 2020 oli mukava tilaisuus. Tapasin VG henkilökuntaa ja lennolle lähtijöitä. Lontoossa näin avaruuspukuni, jonka tulen lennon jälkeen saamaan itselleni. Kävin myös tutustumassa Virgin Galactican Lontoon toimistoon. Blogi.

Virgin Galactic teki testilennot Spaceport Americasta ensimmäisen kerran toukokuussa 2020 ja toisen kesäkuussa 2020. Se oli hyvä juttu.

Raketin matkustamo esiteltiin heinäkuussa 2020. Tulen lentämään tyylillä avaruuteen. Blogi.

Olin marraskuussa 2020 virtuaalisesti avaruudessa Virgin Galactican ansioista ja tein virtuaalisen avaruuskävely 100 km korkeudessa. Blogi.

Virgin Galacticalla oli suunnitelma tehdä testilento avaruuteen vuoden loppuvuodella, mutta se ei onnistunut. COVID-19 on jonkin verran vaikeuttanut asioita New Mexicossa.


Omia hankkeita

Raketti-Unon tuunaus on jatkunut entiseen malliin. Uusimmassa Raketti-Unon versiossa on yhteensä 5 rakettia: 3 katolla ja 2 keulalla. Tällä 5 raketin versiolla ajelen tosin satunnaisesti😊
Kunnostani olen pitänyt huolta entiseen malliin. En saa päästä itseäni huonoon kuntoon, koska lento on nyt lähempänä kuin koskaan.

Mitä odotan vuodelta 2021:

Olen 95% varma, että VG tekee viimein ensimmäisen kaupallisen avaruuslennon vuonna 2021. Oma vuoroni tulee sitten vuosi ensimmäisestä lennosta.

Kommentoi kirjoitusta.

Uusi testilento tehdään kohta

Perjantai 11.12.2020 klo 21:59

Virgin Galactic tekee testilennon lähipäivinä New Mexicosta. 

Lisätietoja-> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

COVID-19 lykkää seuraavaa avaruuslentoa

Tiistai 17.11.2020 klo 8:48

New Mexico osavaltion on ottanut käyttöön uusia rajoituksia COVID-19 takia. Avaruuslento tapahtuu kun se on turvallista. Kyllä se lento sieltä tulee:)

Lisätietoja: -> https://www.cnbc.com/

Kommentoi kirjoitusta.

Seuraava avaruuslento 6-10 päivän kuluessa

Perjantai 13.11.2020 klo 13:20

Virgin Galactic tekee ensimmäisen avaruuslennon Spaceport Americasta 6-10 päivän kuluessa. Sitä lentoa seuraa varmasti uusia lentoja, jotta Sir Richard Branson pääsee avaruuteen alkuvuodesta 2021. Ja minun vuoroni on vuosi Bransonin lennosta. Nyt ei tarvitsee enää odottaa 10 vuotta!

Lisätietoja-> Business Insider

Kommentoi kirjoitusta.

Olin virtuaalisesti avaruudessa!

Maanantai 2.11.2020 klo 12:10

Sain lainaan virtuaalitodellisuus sarjan (VR) Virgin Galacticilta lokakuussa 2020. Oli erittäin mukava kokemus nähdä kaikki avaruuslentoni vaiheet. Parasta oli, kun olin 100 kilometrin korkeudessa raketissani. Pystyin katsomaan ulos kaikista 17 ikkunasta, puhuin lentäjieni kanssa (he eivät tosin vastanneet minulle) ja pystyin lähtemään raketista ulos ilman avaruuspukua. Tämä virtuaalinen avaruuskävely oli melko pelottava kokemus. 100 kilometrin korkeudessa on muuten aika mahtavat näkymät!

Oheisella videolla olen virtuaalisesti avaruudessa. On vaikea selittää, mikä VR on, sinun pitäisi kokeilla sitä itse. VR on paljon parempi kuin erilaiset videot ja kuvat avaruudesta. Tässä on linkki YouTube-videoon -> youtube

Kuvassa olen "avaruudessa"

VesaVirtual01.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Seuraava testilento lokakuussa

Sunnuntai 20.9.2020 klo 19:17

Virgin Galactic suunnittelee tekevänsä seuraavan testilennon lokakuussa. Jos kaikki sujuu hyvin, niin Sir Richard Branson pääsee itse avaruuteen 2021 alkupuolella. Olen odottanut tätä vuosikausia, jospa se nyt vihdoinkin tapahtuu! Minun vuoroni olisi sitten 2022.

Linkki -> cnbc uutinen

Kommentoi kirjoitusta.

Tervetuloa kotiin SpaceX astronautit!

Sunnuntai 2.8.2020 klo 22:01

SpaceX:n kapseli laskeutui suunnitelmien mukaan mereen Floridan lähellä. Mukana oli kaksi NASA:n astronauttia, Bob Behnken ja Doug Hurley, jotka lähetettiin avaruuteen 30.05.2020. Heidän matkansa kesti siis vähän yli 2 kuukautta. Tämä lento oli onnistunut, joten nyt Yhdysvalloilla on jälkeen oma raketti, jolla he voivat lähettää astronautteja avaruuteen. Elo Musk pitää varmaan pienet juhlat onnistuneen lennon johdosta. Olisipa mukava olla niissä juhlissa mukana!

Kommentoi kirjoitusta.

Raketin matkustamo esiteltiin

Tiistai 28.7.2020 klo 22:58

Virgin Galactic näytti tänään miltä rakettini näyttää sisältä. Julkinen esittely pidetiin virtuaalisesti YouTuben välityksellä ja meitä oli 20 000 katsomassa suoraa lähetystä. Sen jälkeen meillä VG asiakkailla oli oma 45 minuutin palaveri, missä sai esittää kysymyksiä. VG on suunnitelmissaan ottanut huomioon matkustajien toiveita ja SpaceShipTwo onkin varmaan ensimmäinen avaruusalus, jossa sisätilojen suunnittelun keskipisteenä on ollut asiakkaiden toiveet.


Raketti on sisältä todella tyylikäs, tilava ja ikkunoita on tarpeeksi. Piloteilla on 5 ikkunaa ja matkustamossa on 12 ikkunaan lisää. Matkustamon ikkunat ovat noin 2 kertaa suurempia kuin tavallisten lentokoneiden ikkunat ja ikkunoiden kehyksistä voi ottaa kiinni. Jalkatilaa on enemmän kuin niissä lentokoneissa joissa yleensä lennän. Suomalaisena arvostan sitä, että sinistä ja valkoista on käytetty sisustuksessa. Lennon tiedot mm. nopeus, korkeus ja jäljellä oleva aika ovat helposti nähtävissä. Ikkunoiden luo on helppo mennä ja istuimet ovat todella tyylikkäät. Istuimia voi muuttaa jotta ne sopivat kaikenkokoisille. Lennolla ei tarvitse omaa kameraa, koska 16 kameraa kuvaa lennon tapahtumia. Osa kameroista ottaa automaattisesti avaruus selfiet. Kypärää meille ei tule lennolla. Yhteydenpitoa varten saamme korvanapit, joilla pilotit ja matkustajat voivat kommunikoida.


Raketin sisätilat ylittivät omat odotukset. Jos jotain negatiivista haluaa etsiä niin vessaa eikä taxfreetä ei ole tällä lennolla.


Nyt raketti on kokonaan valmis. Odotan testilentojen jatkuvat pian. Viimeksi testilennolla oli kolme henkeä, nyt VG voisi tehdä testilennon täydellä lastilla eli kahdella pilotilla ja kuudella matkustajat.

Video YouTube

Virgin_Galactic_Spaceship_Seats_Rotated_Back_In_Space.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Uusi testilento tehty

Sunnuntai 28.6.2020 klo 22:50

Virgin Galactic teki 25.06.2020 testilennon. Kyseessä oli liitolento, jossa raketti nousee ensiksi äitialuksen mahassa 15 kilometriin. Siellä se tiputetaan ja raketti liitää takaisin Spaceport Americaan. Testilento meni hyvin. Seuraavaksi voisi tulla testilento avaruuteen.

Video-> Youtube

Kommentoi kirjoitusta.

Amerikkalaiset astronautit pääsivät omalla raketilla kansainväliselle avaruusasemalle!

Sunnuntai 31.5.2020 klo 22:58

Tänään (31.05.2020) se tapahtui! Kaksi amerikkalaista astronauttia, Bob Behnken ja Doug Hurley, telakoituivat kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) amerikkalaisella raketilla. He lähtivät eilen (30.05.2020) Elon Muskin Falcon 9 -raketilla Kennedyn avaruuskeskuksesta. Ensimmäinen laukaisuyritys oli 27.05.2020, mutta se piti perua huonon sään takia. Tämä on iso asia amerikkalaisille, koska vuoden 2011 jälkeen heillä ei ole ollut omaa rakettia astronauttien lähettämiseksi avaruuteen. Kun olin heinäkuussa 2019 Floridassa tutustumassa Kennedyn avaruuskeskukseen, niin monissa puheissa odotettiin amerikkalaisten omaa rakettia. Oma raketti on nyt yksityisen SpaceX:n raketti, Falcon 9.

Avaruuslennolla on kolme erityisen vaarallista vaihetta: lähtö, telakoituminen ja paluu. Kaksi ensimmäistä vaihetta on nyt onnistunut. Amerikkalaiset astronautit palaavat maahan 1-4 kuukauden kuluttua. Jos vielä paluukin onnistuu, niin sitten on Yhdysvalloissa isot juhlat! He eivät enää tarvitse venäläisten raketteja päästäkseen avaruuteen. 

Video lähdöstä: Youtube

Video telakoitumisesta: Youtube

Kommentoi kirjoitusta.

Virgin Galactic teki testilennon Spaceport Americasta

Perjantai 1.5.2020 klo 21:19

Tänään Virgin Galactic teki ensimmäisen testilennon Spaceport Americasta. Tämä oli liitolento, jossa raketti tiputettiin 15 kilometristä ja raketti palasi takaisin lentokentälle. Rakettia ohjasivat Dave Mackay ja CJ Sturckow. He saattavat olla myös minun lentoni pilotteja. Dave on mukava kaveri, tapasin hänet viime vuonna Kennedyn avaruuskeskukessa.

Lisätietoja -> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

Virgin Galactic alkaa myymään uudestaan avaruusmatkoja

Keskiviikko 26.2.2020 klo 20:22

Virgin Galactic julkaisi 25.02.2020 tiedotteen, jossa se kertoo alkavansa myymään uudestaan avaruusmatkoja. Tällä hetkellä matkan varanneita on 600. Nyt pääset 1000 dollarin varausmaksulla listoille. Lopullinen hinta kerrotaan myöhemmin, mutta lopullinen hinta voi olla 250 000 USD tai enemmän. Matka maksoi 2005 - 2013 200 000 USD ja sen jälkeen 250 000 USD. Vuoden 2014 onnettomuuden jälkeen VG ei myynyt matkoja aktiivisesti.

Tämä on osoitus siitä, että VG on todella lähellä avaruuslentoja aloittamista! Jos he tekevät yhden lennon viikossa, niin kestää 2 vuotta ennenkuin ensimmäiset 600 pääsevät avaruuteen.

Lisätietoja:> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

Avaruuspuku ja Lontoo Virgin Galactic tapaaminen

Lauantai 22.2.2020 klo 19:47

Virgin Galactic tapaaminen ja avaruuspuku

Virgin Galactic järjestää vuoden mittaan erilaisia tapaamisia. Lensin 19.02.2020 Lontooseen. Tässä tapaamisessa esiteltiin meidän avaruuspuku. Sen esitteli Tom Westray, joko on ollut suunnittelemassa pukua. Puku koostuu 150 osasta. Puvussa on olkapäissä toppaukset, paikka lipulle, paikka nimelle, useita taskuja ja muita yksityiskohtia. Vietin illan 30 muun Virgin Galactic asiakkaan kanssa ja olimme todella tyytyväisi pukuun. Puvun saa itselle lennon jälkeen.

Mars tutkimus

Tapaaminen järjestettiin Desing Museossa, jossa oli myös Marsin tutkimukseen liittyvä näyttely. On monia hankkeita, joiden tavoitteena on Marsin tutkiminen tai asuttaminen. Elon Musk haluaa tehdä Marsin pinnalle pysyviä asumuksia. NASA:n suunnitelmissa on rakentaa avaruusasema, jolta käsin Marssia käydään tutkimassa. Oli huimaa nähdä tämä näyttely. Suosittelen!

Virgin Galactic toimisto

Kävin sitten seuraava päivänä Virgin Galactic Lontoon toimistoon. Virgin Galactic on samassa rakennuksessa yhdessä muiden Virgin yhtiöiden kanssa. Kun olin kerran VG toimistossa ajattelin kysyä asia, joka olen miettinyt 10 vuotta. Vuonna 2010 kaksi suomalaista osti avaruusmatkan viikon sisään ja minä olin toinen matkan ostanut. Vuonna 2010 pystyi maksamaan matkasta osan, jolloin lähtönumero on täyden hinnan maksaneiden jälkeen. Itse maksoin vuonna 2010 koko matkan hinnan, mutta en tiennyt mitä toinen suomalainen oli maksanut. Sain tietää, että olen lähdössä ensimmäisenä suomalaisena avaruuteen, joka on ihan hauska juttu.
Alla kuvat avaruuspuvusta ja Mars tutkimuksesta.
AvaruuspukuVesa.jpg
 AvaruusAsemaMars.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Rakettini, VSS Unity, lensi New Mexicoon

Lauantai 15.2.2020 klo 20:18

VSS Unity lensi Spaceport Americaan 13.02.2020. Nyt kaikki tarvittava kalusto on siirtynyt Spaceport Americaan, josta kaupalliset lennot alkavat lähitulevaisuudessa. Virgin Galactican tarvitsee tehdä vielä jokunen testilento ennen kuin Sir Richard Branson pääsee avaruuteen.

Lisätietoja-> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

Spaceport America odottaa Virgin Galactican aloittavan lennot 2020

Lauantai 1.2.2020 klo 21:41

Spaceport America, New Mexicossa, odottaa Virgin Galactican aloittavan kaupalliset lennot tänä vuonna. Albuquerque Journal:in mukaan Spaceport America on kääntynyt jo voitolliseksi. Kenttä maksoi 220 miljoona dollaria. Virgin Galactic on ollut kentän vuokralainen jo vuodesta 2009, mutta varsinaisia avaruuslentoja VG ei ole vielä tehnyt Spaceport Americasta. Kävin itse tutustumussa Spaceport Americaan 2011 ja se todella vaikuttava paikka. 

Lisätietoja: www.abqjournal.com

 

Kommentoi kirjoitusta.

Finnish Satellite Workshop 2020, Espoo, Finland 20-22.01.2020

Tiistai 28.1.2020 klo 11:40

Finnish Satellite Workshop with Finnish remote sensing days

Osallistuin Finnish Satellite Workshop’iin, Suomen satelliittiseminaarin, joka järjestettiin 20-22.01.2020 Aalto yliopiston tiloissa Espoossa. Seminaari on kasvanut viime vuodesta ja nyt seminaariin oli rekisteröitynyt 558 henkilöä. Tänä vuonna kahdessa salissa oli yhteensä 87 esitystä. Esitysten mitta oli kaikilla 20 minuuttia.

Seminaarissa esiteltiin muun muassa noin 30 erilaista satelliittihanketta. Kaikkea mielenkiintoista ei valitettavasti voinut ehtiä kuulemaan. Alla jotain poimintoja minulle mielenkiintoisimmista.

Pienet satelliitit

Pienimmät satelliitit ovat kooltaan 10 cm x 10 cm x 10 cm ja ne painavat noin 1.5 kg. Tämän kokoisen satelliitin koon määritelmä on 1 yksikkö (1 U). Satelliitti tarvitsee sekä virtalähteen että kommunikointijärjestelmän toimiakseen. Sen lisäksi sen lastina voi olla esimerkiksi kamera ja jokin mittalaite. Mittalaitteita on useita erilaisia. Pienen satelliitin (1 U) rakentaminen maksaa noin 50 000 – 200 000 EUR ja sen lähettäminen 400 – 700 km korkeuteen maksaa noin 50 000 – 100 000 EUR. Suomi100 -satelliitti on pieni satelliitti (1 U). Se laukaistiin avaruuteen 3.12.2018 Falcon 9 raketin kyydissä ja sen hyötykuormana on kamera sekä mittalaite. Suomi100 -satelliitti on ottanut useita kuvia, joita on saatavilla verkosta.

Lisätietoja: suomi100satelliitti.fi

 

Vähän suuremmat satelliitit

Satelliitin koko voi olla myös esimerkiksi 3 yksikköä (3 U), jolloin sen mitat ovat 10 cm x 10 cm 30 cm. Modulaarinen rakenne mahdollista satelliittien tekemisen ja lähettämisen järkevästi. Suurimmat seminaarissa esitellyt satelliitit olivat kooltaan 16 U, jolloin niihin saadaan jo tehokkaat kamerat ja mittalaitteet esimerkiksi asteroidien mineraalivarjoen tutkimiseen.

 

Ympäristön muutosten mittaukset

Yksi käyttökohde pienille satelliiteille on erilaiset ympäristöön liittyvät mittaukset. Tämä vuonna esiteltiin useita hankkeita, joissa mitataan ilmaston muutoksia. Satelliitit voivat mitata CO2 pitoisuuksia, jäiden määrää, aavikoitumista, ennustaa hurrikaaneja tai mitä tahansa muutoksia nopeasti. Uusissa satelliiteissa on pienemmät ja tarkemmat kamerat kuin vanhoissa, joten kuvien laatu paranee koko ajan. Joissakin tapauksissa saat myös satelliittien keräämään dataa jalostetussa muodossa erilaisissa puhelinten sovelluksissa reaaliajassa.

 

KitSat suomalainen satelliitti koulutustarkoitukseen

Edellisessä seminaarissa, tammikuussa 2019 Jari Mäkinen esitteli KitSat -hankkeen. Nyt hanke on toteutunut. Vuonna 2019 he myivät 50 satelliittia ja tämän vuoden ennuste on myydä 400 satelliittia. KitSat on pieni satelliitti (10 cm x 10 cm x 10 cm), jota voi käyttää koulutuksessa ja opetuksessa. Se on purettavissa osiin ja siinä on oikean satelliitin elementit. Sitä voi lennättää, sillä voi kuvata ja sen kanssa voi kommunikoida kuten oikean satelliitin kanssa. KitSat on suomalainen start-up, joka on sananmukaisesti lähtenyt lentoon. Moni ei tiedä, miten satellliitit toimivat ja miltä ne näyttävät - . KitSat vastaa tähän tarpeeseen.

Lisätietoja: KitSat

Kolmas satelliittiseminaari

Olin seminaarissa kolmatta kertaa. Seminaarin sisältö ja järjestyt toimivat hyvin. Jaan Praks ja hänen tiiminsä osaavat homman. Osallistun varmasti ensi vuonna uudestaan!

Lisätietoja: Finnish Satellite Workshop 2020

Suomi100.JPG
KitSatStandi.jpg
Group_photo.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »