Share |

Suomalainen Astronautti Pipo

RAKETTI-Boxerit sinisetKuvan mukaiset siniset boxerit. Edessä raketti-logo ja takana teksti RAKETTI. OstaLue lisää »

Lento avaruuteen -luento


Tilaa Vesa puhumaan:

>Tutustu Vesan luentoon tästä

Satunnainen kuva

Uusimmat kuvat

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:532690 kpl

Huomenta Suomen haastattelu

Perjantai 13.7.2018

Olen tänään autoni kanssa Mika Tommola haastattelussa 08:00 Huomenta Suomessa. Raketti-Unosta on nyt versio 3 valmis. Voin kertoa koko kansalle Unon hyperajomoottoreista ja muista jutuista:)

Kommentoi kirjoitusta.

Raketti-Uno versio 3 viimein valmis

Sunnuntai 8.7.2018 klo 22:17

Sain viimeinkin Raketti-Unon version 3 valmiiksi. Siinä on uusi moottori, uusi raketti konepelti ja uusi raketti ovi ja muutama muu uusi juttu. Työtä tähän meni 500 tuntia, joista itse tein 400 tuntia ja ystävät tekivät loput. Olen aika tyytyväinen lopputulokseen. Minulla on suunnitelmat myös versioille 4,5,6 ja 7. Yksi uusi versio vuosittain kunnes pääsen avaruuteen. Ystäväni Eerik Lehto otti autosta kuvia kun auto viimein valmistui 03.07.2018. Me ajoimme Jätemälle Helsingissä ottamaan kuvia.

RakettiUnoVesaJatemaki.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Stadin Cruising 06.07.2018 ja Raketti-Uno

Torstai 5.7.2018

Helsingissä järjestetään kerran kuussa Stadin Cruising. Siellä voi hyvän kelin sattuessa olla jopa 1000 erilaista autoa. Mene Malmin lentokentälle Raketti-Uno, versio 3, kanssa katsomaan muita tuunattuja autoja. Saa nähdä tuleeko toista raketti autoa vastaan:). 

UnoEdesta.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Raketti-Unossa moottori paikoilllaan

Lauantai 9.6.2018 klo 21:47

Raketti-Uno tuunaus etenee. Nyt siinä on jo moottori paikoillaan. Auton teema on sinivalkoinen väri joka jatkuu nyt myös konehuoneessa. Moottori on maalattu lämmönkestävällä sinisellä ja valkoisella maalilla.

MoottoriPaikoillaan.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

VSS Unity teki toisen rakettikäyttöisen testilennon

Keskiviikko 30.5.2018 klo 16:10

Virgin Galactican raketti, VSS Unity, teki toisen rakettikäyttöisen testilennon 29.05.2018. Tällä kertaa VSS Unity kävi 35 kilometrin (114 500 jalan) korkeudessa ja vauhtia oli parhaimmillaan 1.9 kertaa äänennopeus eli noin 2000 km tunnissa nopeuden.  Viimeksi huhtikuussa raketti kävi 26 km korkeudessa ja vauhtia oli silloin myös 2000 km tunnissa. Nyt odotan lisää testilentoja!

Virgin Galactic tiedote -> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

Raketti-Uno ilman moottoria

Lauantai 26.5.2018 klo 22:25

Raketti-Unon versio 3 on valmistumassa. Tässä vaihessa moottori on otettu pois jolloin koko konehuoneen voi maalata.

VesaLaittaaUnoaKonePois.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kuinka rakettimoottoria testataan?

Tiistai 22.5.2018 klo 22:23

Virgin Galactic julkaisi videon, jossa kerrotaan rakettimoottorin testauksesta ja niiden rakentajista.

Video -> Rakettimoottori

Kommentoi kirjoitusta.

Raketti-Uno 6 vuotta ja 50 000 km

Tiistai 15.5.2018 klo 22:22

Ostin Raketti-Unoni 2012 toukokuussa. Olen ajanut sillä 50 000 km ja matka jatkuu. Eilen Unolla oli katsastus ja nyt sillä voi taas huoletta ajaa ainakin vuoden. Ennen Unoa ajelin 5 vuotta Audi A8:lla, jossa oli 4.2 litran moottori ja paljon tietokoneita. Audi oli tylsä auto verrattuna Unoon. Jospa ajelen Unolla loppuelämäni. Varaosia on autotalli puolillaan:)

20180513FiatUnoKatsastus.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Apollo gaala 2018

Sunnuntai 22.4.2018 klo 19:18

Ensimmäiset ihmiset kävelivät kuun pinnalla heinäkuussa 1969. Apollo 11 lento on toiseksi tärkein lento avaruuden valloituksen historiassa. Tärkein on tietysti Juri Gagarinin lento 1961. Apollo lentoja on juhlittu nyt monena vuotena Apollo gaalassa Kennedy Space Center:issä, jonne on kutsuttu entisiä astronautteja. Kuussa käveli vuosina 1969-1972 yhteensä 12 ihmistä, joista vielä 5 on elossa. He kaikki ovat yli 80 –vuotiaita. Heistä tunnetuin on 86-vuotias Buzz Aldrin, joka on tulossa gaalaan.

Sain Virgin Galactican kautta kutsun tähän tilaisuuteen. Tilaisuudessa kerätään varoja koulutukseen ja lippujen hinnat ovat siksi aika kalliit, 750 – 2500 dollaria. Moni Virgin Galactican asiakas on hankkinut liput tilaisuuteen. Tänä vuonna en osallistu tilaisuuteen, mutta laitoin alustavan kyselyn Virgin Galacticalle vuoden 2019 lipuista, jolloin Apollo 11 lennosta tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Lisätietoja gaalasta -> Apollo Celebration Gala

Lisätietoja Apollo -astronauteista -> Wikipedia

ApolloGaala.JPG

2 kommenttia .

VSS Unity teki ensimmäisen rakettikäyttöisen testilennon

Sunnuntai 15.4.2018 klo 20:40

Virgin Galactican uusi raketti, VSS Unity, teki ensimmäisen rakettikäyttöisen testilennon 5.4.2018. Se oli iso askel Virgin Galactican projektissa. Edellinen testilento tapahtui 2014. VSS Unity kävi 26 kilometrin (84 271 jalan) korkeudessa ja vauhtia oli parhaimmilaan 1.87 kertaa äänennopeus eli noin 2000 km tunnissa nopeuden. Nyt odotan lisää testilentoja!

Lisätietoja-> Virgin Galatic tiedote

Lisätietoja-> Iltasanomat

Kuva Virgin Galactic

FirstPoweredFlight2018.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Raketti-Tuoppi

Torstai 29.3.2018 klo 21:02

Sain eilen hyvältä ystävältä, Harri Salolta, minulle tehdyn Raketti-Tuopin. Tästä otan sitten palauttavan Sandelssin avaruuslennon jälkeen:

Oman tuoppisi voit tilata täältä:

Cherokee Harri

AstronattiTuoppi.JPG

1 kommentti .

Raketti-Unon versio 3 on työn alla

Sunnuntai 25.3.2018 klo 20:42

Talven aikana olen suunnitellut ja aloittanut rakentamaan Raketti-Unon uutta versiota. Versioon 3 kuuluu mm. uusi ovi, uusi konepelti ja tuunattu moottori. Versio 3 valmistuu kesään alkuun mennessä. Sillä sitten kelpaa ajella vaikka rantabulevardilla.

Kuvassa Raketti-Unon oveen tuleva itse hitsattu raketti.

RakettiOviRakettiKehikko03.jpg

2 kommenttia .

Suomalainen Astronautti T-Paita on nähty Venice Beach:illä, Kaliforniassa!

Maanantai 26.2.2018 klo 18:42

Kaila Spiller otti tämän kuvan Venice Beach:illä helmikuussa 2018. Kaila on mukava nainen ja hän itse asiassa rakentaa raketteja The Spacehip Company:ssa. Hän rakentaa rakettia minulle! Minun t-paitani ei olisi voinut saada parempaa omistajaa.

KailaTShirt.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Virgin Galactic on avannut uudet hienot sivut!

Perjantai 16.2.2018 klo 20:07

Uudet sivut ovat avattu, sivuilla on nyt paljon enemmän videoita kuin ennen ja ne ovat tyylikkäästi tehty!

https://www.virgingalactic.com/

Kommentoi kirjoitusta.

Onnea Elon Musk, teit sen ennen minua!

Lauantai 10.2.2018 klo 21:40

Hei Elon, katselin rakettisi Falcon Heavy:n  lähtöa viime tiistaina ja olipahan huikea onnistuminen! Rakettisi on aivan mahtava, se pystyy viemään isomman kuorman kiertoradalle ja paljon halvemmalla kuin avaruussukkulat! Sinun laukaisusi oli iso merkkipylväs avaruuden valloituksessa. Iso kiitos sinulle!

Lähetit sitten samalla oman autosi avaruuteen. Minun Raketti-Unollani on myös tavoite lentää Marssiin, mutta sinä ehdit ensin!

TeslaInSpace.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Tunnelmat Perjantain jälkeen

Sunnuntai 4.2.2018 klo 19:28

Perjantai-ohjelman suora lähetys tapahtui Tampereella Tampereen Työväen Teatterin Klubilla 02.02.2018. Menin sinne tuntia ennen paikalle saamaan viimeiset ohjeet Rosa Kettumäeltä ja Sean Ricksiltä. Klubille oli tullut paljon yleisöä katsomaan suoraa lähetystä. Lähetys alkoi minun haastattelulla, jossa kerroin minkälaisen avaruusmatkan olen tekemässä. Toisena haastateltiin astrofyysikko Sissi Enestammia ja kolmantena haastateltiin tähtitieteilijä Esko Valtaojaa. Minulle tämä oli ensimmäinen kerta esiintyä suorassa tv-ohjelmassa yleisön edessä ja pärjäsin kavereiden mielestä ihan hyvin:)

Ohjelman lopuksi olimme kaikki saman pöydän ääressä, jossa aiheet vaihtelivat laidasta laitaan. Yksi aiheista oli mitä pitäisi tehdä, jotta avaruussektori nousisi Suomessa parempaan asemaan. Suomesta puuttuu vielä keskitetty avaruushallinto, nyt avaruuteen liittyvät asiat on jaettu monen eri ministeriön kesken, joka on tehotonta. Suomalaiset yritykset tarvitsevat rohkeutta tutkia avaruusteknologian mahdollisuuksia liiketoiminnassa. Jos edes sadasosa siitä innosta, mitä yritykset ovat laittaneet erilaisiin digitalisaatio hankkeisiin palkkaamalla CDO:oita (Chief Digital Officer), laitettaisiin avaruushankkeisiin, Suomi olisi pitkällä avaruusteknologian hyödyntämisessä. Olemme nyt jäljessä naapurimaista avaruusteknologian hyödyntämisessä ja nyt olisi viimeinen hetki lähteä mukaan. Milloinka palkataan ensimmäinen CSO (Chief Space Officer) johonkin suomalaiseen yritykseen?

Ohjelman voi katsoa täältä -> YLE Areena (53 minuuttia)

Kuva: YLE:n Perjantai -ohjelman lähetyksestä

VesaHeilalaPerjantai.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

Pieni video Perjantai -ohjelmaa varten

Perjantai 2.2.2018

Rosa Kettumäki otti yhteytti ja ehdotti, että kuvattaisiin pieni video Raketti-Unosta ja minusta. Videolla voi sitten mainostaa itse ohjelmaa. Kävimme tuumasta toimeen ja kuvauspaikaksi sovimme Jätemäen Helsingissä. Sää suosi meitä, kun kuvasimme videota keskiviikkona. Ei ollut liian kylmä eikä satanut lunta. Yksi ongelma meillä kuitenkin oli. Raketti-Uno ei päässyt Jätemäen huipulle, koska oli liukasta. Ehkäpä uudet talvirenkaat olisivat paikallaan. Tai sitten olisi pitänyt käyttää rakettimoottoreita.

Kuvatessa oli hauskaa koko porukalla ja samoin ohikulkeneilla ulkoilijoilla. Raketti-Uno sai monet hymyt osakseen:) Lopputuloksen näette videolla.

Video ->  Youtube

Kuva 1: Uwa Iduozee valmistelee kameraa.

UnoJatemaki01.JPG

Kuva 2: Kuvausten jälkeen: Rosa Kettumäki, Vesa Heilala ja Uwa Iduozee.

UnoJatemaki05.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

TV1 ensi perjantaina klo 21:05

Lauantai 27.1.2018 klo 16:32

Menen ensi perjantaina 02.02.2018 Tampereelle Perjantai -ohjelmaan haastateltavaksi. Ohjelman teema on: "Muutto avaruteen". Muista haastateltavia ovat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja astrofyysikko Sissi Enestam. Eli minä olen ainoa henkilö jolla on jalat maassa:)

Ohjelman tiedot:-> YLE 1

Kommentoi kirjoitusta.

Finnish Satellite Workshop 2018, Espoo, Finland 17-18.01.2018.

Torstai 25.1.2018 klo 20:54

Suomen ensimmäinen satelliitteihin erikoistunut seminaari pidettiin 17-18.01.2018 Espoon Dipolissa. Pienet satelliitit ovat muutaman maitopurkin kokoisia laitteita, joiden tekemien ja lähettäminen avaruuteen maksaa murto-osan verrattuna perinteisiin isoihin satelliitteihin. Vaikka satelliitit ovat pieniä, niillä on silti monenlaisia tieteellisiä ja kaupallisia sovelluksia. Seminaarissa oli tarjolla 32 tiukkaa 20 minuutin esitystä, erityisesti pieniin satelliittien liittyen. Luennoitsijat olivat Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Eestistä ja Hollannista. Paikalla oli noin 200 kuulijaa. Suomi on lähettänyt nyt jo 3 satelliittia avaruuteen, joista ensimmäinen Suomeen rekistöröity laite oli Aalto-1 vuonna 2017. Aalto-1 hanke oli opiskelijaprojekti jonka  seurauksena on perustettu jo kaksi uutta yritystä; ICEYE ja Reaktor Space Lab. Seminaarin aikaan ICEYE julkaisi tiedotteen onnistuneesta satelliitin laukaisusta ja sen tuloksista. Hyvä Suomi!

Avaruussektori on Suomessa voimakkaassa kasvussa ja uusia hankkeita on tulossa. Yksi mielenkiintoisimmista hankkeista on LappiSat, jonka tarkoitus on laukaista pieni satelliitti avaruuteen 2019. Satelliitin ennustaa revontulia ja kuvaa niitä. Se varmasti kiinnostaa turisteja, jotka tulevat Lappiin katsomaan revontulia. LappiSat on vain yksi hankkeista mitä Suomessa on käynnissä. Rahoituksen saaminen kaikkiin projekteihin on hieman hankalaa. Isot suomaliset yritykset eivät välttämättä näe vielä avaruusteknologia hyödyntämisessä kaupallisia mahdollisuuksia.

Tällä hetkellä Suomen avaruussektori työllistää noin 300-400 henkeä ja kasvuvauhti on kova. Tosin, verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan olemme jäljessä. Suomen valtio panostaa vaatimattomat 20 miljoonaa Euroa vuodessa avaruusteknologiaan (pääasiassa Euroopan Avaruusjärjeston (ESA) jäsenmaksun muodossa) ja muissa maissa panostukset ovat suuremmat. Voisiko avaruussektori olla uusi Nokia? Ainakin seminaarin perusteella intoa riittää. 

Jos Suomessa olisi yhtä paljon intoa avaruuteen kuten digitalisaatio hankkeisiin, niin Suomi olisi varmaan jo pitkällä avaruudessa. Monissa yrityksissä on CDO (Chief Digital Officer) johtamassa digitalisaatio hankkeita, mutta yhdessäkään suomalaisessa yrityksessä ei taida vielä olla CSO:ta (Chief Space Officer) johtamaan avaruuden hyödyntämistä.

Seminaarin järjestelyt toimivat mainiosta ja niistä kiitos Aalto Yliopiston kovalle kolmikolle: professori Jaan Praks, Samuli Nyman ja Tessa Nikander.

Lisätietoja: https://spaceworkshop.fi/2018.html

Kuva seminaarista:

GroupPicture.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

VMS Unity teki liitolennon

Torstai 11.1.2018 klo 20:53

Tänään VMS Unity teki liitolennon. Lento oli VMS Unity:n 11. lento Nyt ei ole enää pitkä matka rakettikäyttöisiin testilentoihin.

Kuva: Virgin Galacic

GlideFlight11012018.jpg

2 kommenttia .

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »