Share |

Lento avaruuteen -luento


Tilaa Vesa puhumaan:

>Tutustu Vesan luentoon tästä

Satunnainen kuva

Uusimmat kuvat

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:1418666 kpl

Avaruuslento Spaceport Americasta tänään

Sunnuntai 11.7.2021

Tänään lennetään avaruuteen


Sir Richard Branson lentää tänään avaruuteen Spaceport Americasta, joka sijaitsee New Mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Tämä lento on mielestäni historian kolmanneksi merkittävin avaruuslento ja se tullaan lähettämään suorana lähetyksenä monessa eri mediassa. Toki sää tai odottamattomat tekniset ongelmat voivat vielä siirtää lentoa. Rakettina on Virgin Galactic SpaceShipTwo, nimeltään VSS Unity. Tulen luultavasti lentämään samalla raketilla avaruuteen 1-2 vuoden kuluessa.


Raketin miehistö "Unity 22"


Lennolla on mukana kaksi Virgin Galactic pilottia ja kolme muuta Virgin Galactic työntekijää Bransonin lisäksi. Olen tavannut heistä kaksi: Dave Mackay ja Beth Moses. Juttelin heidän kanssaan Apollo 50 vuotta -matkallani vuonna 2019. Olen myös vaihtanut muutaman sanan itse Sir Bransonin kanssa. Olen iloinen Bransonin puolesta, että tämä lento vihdoin tapahtuu. Hän on puhunut siitä jo vuosia. Vuodesta 2004 lähtien Bransonilta on kysytty: ”Milloin?”. Spaceport Americassa on varmasti suuret juhlat lennon jälkeen! Olisin mielelläni siellä todistamassa tätä historiallista lentoa. Minulla oni kutsu Spaceport Americaan, mutta Yhdysvaltojen COVID-19 rajoitukset estivät matkani sinne.


Historiassa kaksi merkittävää avaruuslentoa


Merkittävin avaruuslento tapahtui 12.04.1961, kun Juri Gagarin lensi avaruuteen ja kiersi maapallon vajaassa kahdessa tunnissa. Neuvostoliiton johtaja, Hruštšov, oli valmistellut Jurin lennosta kaksi puhetta: Onnittelut onnistumisesta, ja puhe Kuolleelle astronautti sankarille. Tämä lento yllätti ja muutti maailman pysyvästi, erityisesti Yhdysvallat. Sen seurauksena Yhdysvallat käynnisti massiivisen kuuohjelma, joka johti toiseen merkittävään avaruuslentoon: Neil Armstrong astui kuun pinnalle 21.07.1969 ja lausui kuuluisat sanansa suorassa televisiolähetyksessä
"tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle"; engl. That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind)
Neilin oma arvio kuuhun laskeutumisen onnistumis-mahdollisuudeksi oli 50%. Sen jälkeen ovat sukkulat lentäneet avaruuteen ja avaruuteen on rakennettu Kansainvälinen Avaruusasema. Satelliitteja on ammuttu avaruus täyteen. Paljon muutakin on tehty. Mutta tavallisilla ihmisillä ei ole ollut pääsyä avaruuteen. Riskit ja kustannukset ovat olleet liian suuria.

Tavalliset ihmiset avaruuteen


1960 -luvulla uskottiin yleisesti, että tekniikan kehitys on niin nopeaa, että jo 1980- luvulla tavalliset ihmiset tekevät avaruuslentoja. Jopa Juri Gagarin kirjassaan ennusti näin tapahtuvan. Näin ei kuitenkaan ole vielä käynyt. Vuosikymmenien aikoina on ollut lukuisia hankkeita, joilla on ollut sama tavoite: tavallisten ihmisten lähettäminen avaruuteen. Ne ovat kuitenkin kaikki epäonnistuneet ja unohtuneet. Tänään Virgin Galactic on aloittamassa uuden aikakauden avaruuden valloituksessa. Jos ja kun lento onnistuu, on Virgin Galactic saanut riskit ja kustannukset hallintaan. Olen ylpeä siitä, että olen kuulunut Virgin Galatican joukkoihin 11 -vuotta.

Lennon jälkeen


Richard Branson on kertonut, että lennon jälkeen hän kertoo suuria uutisia. Hänen mielestään avaruus kuuluu meille kaikille. Mitäpä hän voisi kertoa? Mielestäni hän on hyväsydäminen liikemies, joka mahdollisuuksien mukaan tuo hyviä asioita kaikille.
Ennakoin, että hän voisi kertoa esimerkiksi:
-että avaruudessa käyminen oli järisyttävä kokemus ja se tulee muuttamaan hänen ajatteluaan
-milloin säännölliset lennot alkavat - olen yksi heidän asiakkaistaan ja odotan malttamattomana tietoa milloin minun lentoni tapahtuu
-mitkä ovat lentojen hinnat uusille halukkaille
-että lentojen hinnat tippuvat ja vuonna 2031 avaruuteen pääsee 50 000 dollarilla
-että tulevilla lennoilla on ilmaisia paikkoja opiskelijoille ja tutkijoille
-että tulevaisuudessa on Virgin hotelleja kiertoradalla ja kuussa
-jonkin hauskan jutun mitä lennolla tapahtui


Lisätietoja:


Lento tapahtuu aamupäivällä New Mexicossa, jolloin on iltapäivä Suomessa. Livelähetys Virgin Galactic sivuilla. Seuraa myös Youtubea, Facebookia, Twitteriä. Hakusanana kannattaa käyttää ”Unity 22”, joka on tämän lennon nimi.

Kuvat:
Juri Gagarin, kuva ESA European Space Agency

20210711_Yuri_Gagarin.jpg

Neil Armstrong, kuva ESA European Space Agency

20210711_Neil_Armstrong.jpg

Virgin Galactic Unity 22 lennon miehistö, kuva Virgin Galactic

Vasemmalta oikealle:

Dave Mackay, Colin Bennett, Beth Moses, Richard Branson, Sirisha Bandla ja Michael Masucci.

20210711_UNITY22_CREW_1-1200x769-45ba444.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Richard Branson lentää avaruuteen 11.07.2021

Perjantai 2.7.2021 klo 12.58

Viimeinkin se on julkistettu. Ensimmäisen kaupallisen lennon päivämäärä julkistettiin tänään. Se on 11.07.2021. Lento tapahtuu Spaceport Americasta, New Mexicosta ja lennolla on 2 pilottia ja 4 matkustaa. Richard Branson on yksi heistä. Oma lentoni tulee lähtemään samasta paikasta.

Minulla olisi kutsu mennä paikan päälle katsomaan lentoa, tuli vähän viime tipassa. Pitäisi lentää El Pasoon, Texasiin, matka-ajaksi tulee helposti 24 tuntia ja aika ero on suuri. Ehkäpä olen paikalla virtuaalisesti, koska tänä tätä lentoa tullaan seuraamaan suorana monessa eri mediassa.

Virgin Galactican kilpailia, Jeff Bezos ja Blue Origin, on lähdössä vastaavalla lennolle 20.07.2021. Bezos julkaisi uutisen eilen ja Branson tänään.

Onkohan pojilla vedonlöynti siitä, kumpi kerkee ensiksi? Ja voittaja saa oluen? 1960- luvulla oli avaruuslennoilla myös kilpailu suurvaltojen välillä kuka on ensin. Nykyään rikkaat pojat kilpailevat avaruuslennoista keskenään.

Virgin Galactic pilottien ja matkustajien esittely -> Youtube

Blue Origin uutinen -> CNN

2 kommenttia .

Virgin Galactic sai luvan aloittaa kaupalliset lennot

Perjantai 25.6.2021 klo 20.40

Tänään Virgin Galactic sai virallisen luvan lähettää asiakkaitaan avaruuteen Yhdysvaltojen viranonomaisilta, FAA (Federal Aviation Administration). Richard Branson voi siis lentää avaruuteen vaikka hänen syntymäpäivänään 18.07.2021. 

Lisätietoja-> Virgin Galctic

1 kommentti .

VSS Unity teki testilennon avaruuteen

Sunnuntai 23.5.2021 klo 10.34

Rakettini, VSS Unity, teki onnistuneen testilennon avaruuteen Spaceport Americasta 22.05.2021. Mukana oli Virgin Galactican kaksi pilottia ja NASAn tutkimuslaitteistoa. Raketti kävi 55 mailin eli noin 89 kilometrin korkeudessa. Lähiaikoina pitäisi tulla 3 lentoa avaruuten lisää. 

Virgin Galactic tiedote -> linkki

Youtube video 3 min -> link

Kuva lennolta (kuva Virgin Galactic)

Unity21_-_VSS_Unity_in_space_over_New_Mexico.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

Uusi testilento tulossa, VSS Unity pääsee taas avaruuteen

Torstai 20.5.2021 klo 21.41

Heräsin keskiviikkona 1:30 aamulla Virgin Galactican Zoom -palaveriin. Siinä käytiin läpi projektin tilaa ja äänessä oli Virgin Galatican henkilökuntaa Yhdysvalloista.

Suunnitelma on tehdä tänä vuonna neljä avaruuslentoa. Ensimmäisessä (VG tiedote alla) on mukana pilotit ja NASAN tutkimusvälineitä. Toisessa on mukana pilotit ja neljä VG:n työntekijää. Kolmannessa lentää sitten Sir Richard Branson avaruuteen. Hän haluaa itse kokea millainen kokemus avaruuslento on. Neljännen lennon tarkkaa sisältöä ei vielä kerrottua. Jos kaikki menee hyvin, niin kaupalliset lennot alkavat vuoden 2022 alussa.

Virgin Galactic tiedote -> linkki

Kommentoi kirjoitusta.

Uusi raketti VSS Imagine ja projektin tlanne

Keskiviikko 31.3.2021 klo 8.42

Eilen, 31.03.2021, Virgin Galactic piti meillä etäkokouksen, jossa esiteltiin uusi raketti, VSS Imagine. Raketti on parannettu version edellisistä raketeista (VSS Enterprise ja VSS Unity). Se on nopeampi rakentaa, helpompi huoltaa, kevyempi, kiiltävämpi ja vahvempi. VSS Imagine aloittaa testit kesällä. Rickard Branson kuvaili uuden raketin ulkonäkö, että se on ”Seksipeto (Sexy Beast)”.


Etäkokouksessa oli mukana Virgin Galactican henkilökuntaa ja Richard Branson. Muutamat Virgin Galatican asiakkaat saivat esittää kysymyksiä uuteen rakettiin liittyen. Oli mukana nähdä ja kuulla taas tuttuja henkilöitä näin etänä.


Kokouksessa käyntiin läpi myös projektin tilannetta. Toukokuussa tehdään testilento avaruuteen VSS Unitylla ja Richard Bransonin on tarkoitus mennä avaruuteen kesällä. Sen jälkeen tehdään vielä muutama testilento, ennen kuin varsinaiset kaupalliset lennot alkavat vuoden 2022 alussa. Jos VSS Unity ja VSS Image ovat molemmat käytössä vuonna 2022, niin eiköhän minun lentoni toteudu loppuvuodesta 2022. Jossain kohtaan ensi vuonna saan varmaan tietää keiden kanssa lennän. Onkohan minun lennolla mukana formula- tai elokuvatähtiä? Tom Hanksin kanssa lähtisin mielellään lennolle, koska hän oli Apollo 13 -elokuvassa mukana.


Virgin Galactic on pitänyt taukoa lippujen myynnissä. Alussa lippu maksoi 200 000 USD ja myöhemmin sen hinta nousi 250 000 USD. Kun lippujen myynti alkaa uudestaan, niin hinta on luultavasti suurempi kuin 250 000 USD. Eli kun maksoin lipustani 200 000 USD vuonna 2010, sain sen edelliseen hintaan.

Lisätietoja:


Virgin Galactic


CBS

Kuva Virgin Galacic: VSS Unity

Introducing_VSS_Imagine_the_first_SpaceShip_III_in_the_Virgin_Galactic_Fleet_04.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Virgin Galactic jatkaa testilentoja

Keskiviikko 3.2.2021 klo 13.28

Virgin Galactic ilmoitti, että testilennot jatkuvat 13.02.2021 jälkeen. Lennot tehdään New Mexicosta, Spaceport Americasta. Edellinen testilento oli 12.12.2020. Kaksi pilottia ohjaa rakettia ja kyydissä on NASA:n tutkimuslaitteistoa. Raketilla voi kuljettaa ihmisiä tai laitteita avaruuteen.

Lisätietoja-> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

Richard Bransonin äiti, Eve Branson, kuoli koronan takia

Torstai 14.1.2021 klo 10.39

Eve Branson kuoli 11.01.2020 koronan takia 96- vuotiaana. Tapasin hänet kerran vuonna 2011 New Mexicossa kun olin tutustumassa Spaceport Americaan. Muistan hänen energisenä ja ihastuttava rouvana. Richard Branson nimesi hänen mukaansa äiti- lentokoneen VMS Eve:ksi.


Richard Bransonin muistokirjoitus äidistään. -> Virgin

EveBranson.jpg


Kuvassa VMS EVE ja Eve Branson (kuva Virgin Galactic)

2 kommenttia .

Mitä tapahtui vuonna 2020 ja mitä odotan vuodelta 2021?

Torstai 31.12.2020

Vuoden 2020 merkittäviä tapahtumia olivat:

Virgin Galactic

Lontoon VG tapaaminen helmikuussa 2020 oli mukava tilaisuus. Tapasin VG henkilökuntaa ja lennolle lähtijöitä. Lontoossa näin avaruuspukuni, jonka tulen lennon jälkeen saamaan itselleni. Kävin myös tutustumassa Virgin Galactican Lontoon toimistoon. Blogi.

Virgin Galactic teki testilennot Spaceport Americasta ensimmäisen kerran toukokuussa 2020 ja toisen kesäkuussa 2020. Se oli hyvä juttu.

Raketin matkustamo esiteltiin heinäkuussa 2020. Tulen lentämään tyylillä avaruuteen. Blogi.

Olin marraskuussa 2020 virtuaalisesti avaruudessa Virgin Galactican ansioista ja tein virtuaalisen avaruuskävely 100 km korkeudessa. Blogi.

Virgin Galacticalla oli suunnitelma tehdä testilento avaruuteen vuoden loppuvuodella, mutta se ei onnistunut. COVID-19 on jonkin verran vaikeuttanut asioita New Mexicossa.


Omia hankkeita

Raketti-Unon tuunaus on jatkunut entiseen malliin. Uusimmassa Raketti-Unon versiossa on yhteensä 5 rakettia: 3 katolla ja 2 keulalla. Tällä 5 raketin versiolla ajelen tosin satunnaisesti😊
Kunnostani olen pitänyt huolta entiseen malliin. En saa päästä itseäni huonoon kuntoon, koska lento on nyt lähempänä kuin koskaan.

Mitä odotan vuodelta 2021:

Olen 95% varma, että VG tekee viimein ensimmäisen kaupallisen avaruuslennon vuonna 2021. Oma vuoroni tulee sitten vuosi ensimmäisestä lennosta.

Kommentoi kirjoitusta.

Uusi testilento tehdään kohta

Perjantai 11.12.2020 klo 21.59

Virgin Galactic tekee testilennon lähipäivinä New Mexicosta. 

Lisätietoja-> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

COVID-19 lykkää seuraavaa avaruuslentoa

Tiistai 17.11.2020 klo 8.48

New Mexico osavaltion on ottanut käyttöön uusia rajoituksia COVID-19 takia. Avaruuslento tapahtuu kun se on turvallista. Kyllä se lento sieltä tulee:)

Lisätietoja: -> https://www.cnbc.com/

Kommentoi kirjoitusta.

Seuraava avaruuslento 6-10 päivän kuluessa

Perjantai 13.11.2020 klo 13.20

Virgin Galactic tekee ensimmäisen avaruuslennon Spaceport Americasta 6-10 päivän kuluessa. Sitä lentoa seuraa varmasti uusia lentoja, jotta Sir Richard Branson pääsee avaruuteen alkuvuodesta 2021. Ja minun vuoroni on vuosi Bransonin lennosta. Nyt ei tarvitsee enää odottaa 10 vuotta!

Lisätietoja-> Business Insider

Kommentoi kirjoitusta.

Olin virtuaalisesti avaruudessa!

Maanantai 2.11.2020 klo 12.10

Sain lainaan virtuaalitodellisuus sarjan (VR) Virgin Galacticilta lokakuussa 2020. Oli erittäin mukava kokemus nähdä kaikki avaruuslentoni vaiheet. Parasta oli, kun olin 100 kilometrin korkeudessa raketissani. Pystyin katsomaan ulos kaikista 17 ikkunasta, puhuin lentäjieni kanssa (he eivät tosin vastanneet minulle) ja pystyin lähtemään raketista ulos ilman avaruuspukua. Tämä virtuaalinen avaruuskävely oli melko pelottava kokemus. 100 kilometrin korkeudessa on muuten aika mahtavat näkymät!

Oheisella videolla olen virtuaalisesti avaruudessa. On vaikea selittää, mikä VR on, sinun pitäisi kokeilla sitä itse. VR on paljon parempi kuin erilaiset videot ja kuvat avaruudesta. Tässä on linkki YouTube-videoon -> youtube

Kuvassa olen "avaruudessa"

VesaVirtual01.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Seuraava testilento lokakuussa

Sunnuntai 20.9.2020 klo 19.17

Virgin Galactic suunnittelee tekevänsä seuraavan testilennon lokakuussa. Jos kaikki sujuu hyvin, niin Sir Richard Branson pääsee itse avaruuteen 2021 alkupuolella. Olen odottanut tätä vuosikausia, jospa se nyt vihdoinkin tapahtuu! Minun vuoroni olisi sitten 2022.

Linkki -> cnbc uutinen

Kommentoi kirjoitusta.

Tervetuloa kotiin SpaceX astronautit!

Sunnuntai 2.8.2020 klo 22.01

SpaceX:n kapseli laskeutui suunnitelmien mukaan mereen Floridan lähellä. Mukana oli kaksi NASA:n astronauttia, Bob Behnken ja Doug Hurley, jotka lähetettiin avaruuteen 30.05.2020. Heidän matkansa kesti siis vähän yli 2 kuukautta. Tämä lento oli onnistunut, joten nyt Yhdysvalloilla on jälkeen oma raketti, jolla he voivat lähettää astronautteja avaruuteen. Elo Musk pitää varmaan pienet juhlat onnistuneen lennon johdosta. Olisipa mukava olla niissä juhlissa mukana!

Kommentoi kirjoitusta.

Raketin matkustamo esiteltiin

Tiistai 28.7.2020 klo 22.58

Virgin Galactic näytti tänään miltä rakettini näyttää sisältä. Julkinen esittely pidetiin virtuaalisesti YouTuben välityksellä ja meitä oli 20 000 katsomassa suoraa lähetystä. Sen jälkeen meillä VG asiakkailla oli oma 45 minuutin palaveri, missä sai esittää kysymyksiä. VG on suunnitelmissaan ottanut huomioon matkustajien toiveita ja SpaceShipTwo onkin varmaan ensimmäinen avaruusalus, jossa sisätilojen suunnittelun keskipisteenä on ollut asiakkaiden toiveet.


Raketti on sisältä todella tyylikäs, tilava ja ikkunoita on tarpeeksi. Piloteilla on 5 ikkunaa ja matkustamossa on 12 ikkunaan lisää. Matkustamon ikkunat ovat noin 2 kertaa suurempia kuin tavallisten lentokoneiden ikkunat ja ikkunoiden kehyksistä voi ottaa kiinni. Jalkatilaa on enemmän kuin niissä lentokoneissa joissa yleensä lennän. Suomalaisena arvostan sitä, että sinistä ja valkoista on käytetty sisustuksessa. Lennon tiedot mm. nopeus, korkeus ja jäljellä oleva aika ovat helposti nähtävissä. Ikkunoiden luo on helppo mennä ja istuimet ovat todella tyylikkäät. Istuimia voi muuttaa jotta ne sopivat kaikenkokoisille. Lennolla ei tarvitse omaa kameraa, koska 16 kameraa kuvaa lennon tapahtumia. Osa kameroista ottaa automaattisesti avaruus selfiet. Kypärää meille ei tule lennolla. Yhteydenpitoa varten saamme korvanapit, joilla pilotit ja matkustajat voivat kommunikoida.


Raketin sisätilat ylittivät omat odotukset. Jos jotain negatiivista haluaa etsiä niin vessaa eikä taxfreetä ei ole tällä lennolla.


Nyt raketti on kokonaan valmis. Odotan testilentojen jatkuvat pian. Viimeksi testilennolla oli kolme henkeä, nyt VG voisi tehdä testilennon täydellä lastilla eli kahdella pilotilla ja kuudella matkustajat.

Video YouTube

Virgin_Galactic_Spaceship_Seats_Rotated_Back_In_Space.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Uusi testilento tehty

Sunnuntai 28.6.2020 klo 22.50

Virgin Galactic teki 25.06.2020 testilennon. Kyseessä oli liitolento, jossa raketti nousee ensiksi äitialuksen mahassa 15 kilometriin. Siellä se tiputetaan ja raketti liitää takaisin Spaceport Americaan. Testilento meni hyvin. Seuraavaksi voisi tulla testilento avaruuteen.

Video-> Youtube

Kommentoi kirjoitusta.

Amerikkalaiset astronautit pääsivät omalla raketilla kansainväliselle avaruusasemalle!

Sunnuntai 31.5.2020 klo 22.58

Tänään (31.05.2020) se tapahtui! Kaksi amerikkalaista astronauttia, Bob Behnken ja Doug Hurley, telakoituivat kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) amerikkalaisella raketilla. He lähtivät eilen (30.05.2020) Elon Muskin Falcon 9 -raketilla Kennedyn avaruuskeskuksesta. Ensimmäinen laukaisuyritys oli 27.05.2020, mutta se piti perua huonon sään takia. Tämä on iso asia amerikkalaisille, koska vuoden 2011 jälkeen heillä ei ole ollut omaa rakettia astronauttien lähettämiseksi avaruuteen. Kun olin heinäkuussa 2019 Floridassa tutustumassa Kennedyn avaruuskeskukseen, niin monissa puheissa odotettiin amerikkalaisten omaa rakettia. Oma raketti on nyt yksityisen SpaceX:n raketti, Falcon 9.

Avaruuslennolla on kolme erityisen vaarallista vaihetta: lähtö, telakoituminen ja paluu. Kaksi ensimmäistä vaihetta on nyt onnistunut. Amerikkalaiset astronautit palaavat maahan 1-4 kuukauden kuluttua. Jos vielä paluukin onnistuu, niin sitten on Yhdysvalloissa isot juhlat! He eivät enää tarvitse venäläisten raketteja päästäkseen avaruuteen. 

Video lähdöstä: Youtube

Video telakoitumisesta: Youtube

Kommentoi kirjoitusta.

Virgin Galactic teki testilennon Spaceport Americasta

Perjantai 1.5.2020 klo 21.19

Tänään Virgin Galactic teki ensimmäisen testilennon Spaceport Americasta. Tämä oli liitolento, jossa raketti tiputettiin 15 kilometristä ja raketti palasi takaisin lentokentälle. Rakettia ohjasivat Dave Mackay ja CJ Sturckow. He saattavat olla myös minun lentoni pilotteja. Dave on mukava kaveri, tapasin hänet viime vuonna Kennedyn avaruuskeskukessa.

Lisätietoja -> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

Virgin Galactic alkaa myymään uudestaan avaruusmatkoja

Keskiviikko 26.2.2020 klo 20.22

Virgin Galactic julkaisi 25.02.2020 tiedotteen, jossa se kertoo alkavansa myymään uudestaan avaruusmatkoja. Tällä hetkellä matkan varanneita on 600. Nyt pääset 1000 dollarin varausmaksulla listoille. Lopullinen hinta kerrotaan myöhemmin, mutta lopullinen hinta voi olla 250 000 USD tai enemmän. Matka maksoi 2005 - 2013 200 000 USD ja sen jälkeen 250 000 USD. Vuoden 2014 onnettomuuden jälkeen VG ei myynyt matkoja aktiivisesti.

Tämä on osoitus siitä, että VG on todella lähellä avaruuslentoja aloittamista! Jos he tekevät yhden lennon viikossa, niin kestää 2 vuotta ennenkuin ensimmäiset 600 pääsevät avaruuteen.

Lisätietoja:> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »