Share |

Lento avaruuteen -luento


Tilaa Vesa puhumaan:

>Tutustu Vesan luentoon tästä

Satunnainen kuva

Uusimmat kuvat

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:1281036 kpl

Virgin Galactic alkaa myymään uudestaan avaruusmatkoja

Keskiviikko 26.2.2020 klo 20:22

Virgin Galactic julkaisi 25.02.2020 tiedotteen, jossa se kertoo alkavansa myymään uudestaan avaruusmatkoja. Tällä hetkellä matkan varanneita on 600. Nyt pääset 1000 dollarin varausmaksulla listoille. Lopullinen hinta kerrotaan myöhemmin, mutta lopullinen hinta voi olla 250 000 USD tai enemmän. Matka maksoi 2005 - 2013 200 000 USD ja sen jälkeen 250 000 USD. Vuoden 2014 onnettomuuden jälkeen VG ei myynyt matkoja aktiivisesti.

Tämä on osoitus siitä, että VG on todella lähellä avaruuslentoja aloittamista! Jos he tekevät yhden lennon viikossa, niin kestää 2 vuotta ennenkuin ensimmäiset 600 pääsevät avaruuteen.

Lisätietoja:> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

Avaruuspuku ja Lontoo Virgin Galactic tapaaminen

Lauantai 22.2.2020 klo 19:47

Virgin Galactic tapaaminen ja avaruuspuku

Virgin Galactic järjestää vuoden mittaan erilaisia tapaamisia. Lensin 19.02.2020 Lontooseen. Tässä tapaamisessa esiteltiin meidän avaruuspuku. Sen esitteli Tom Westray, joko on ollut suunnittelemassa pukua. Puku koostuu 150 osasta. Puvussa on olkapäissä toppaukset, paikka lipulle, paikka nimelle, useita taskuja ja muita yksityiskohtia. Vietin illan 30 muun Virgin Galactic asiakkaan kanssa ja olimme todella tyytyväisi pukuun. Puvun saa itselle lennon jälkeen.

Mars tutkimus

Tapaaminen järjestettiin Desing Museossa, jossa oli myös Marsin tutkimukseen liittyvä näyttely. On monia hankkeita, joiden tavoitteena on Marsin tutkiminen tai asuttaminen. Elon Musk haluaa tehdä Marsin pinnalle pysyviä asumuksia. NASA:n suunnitelmissa on rakentaa avaruusasema, jolta käsin Marssia käydään tutkimassa. Oli huimaa nähdä tämä näyttely. Suosittelen!

Virgin Galactic toimisto

Kävin sitten seuraava päivänä Virgin Galactic Lontoon toimistoon. Virgin Galactic on samassa rakennuksessa yhdessä muiden Virgin yhtiöiden kanssa. Kun olin kerran VG toimistossa ajattelin kysyä asia, joka olen miettinyt 10 vuotta. Vuonna 2010 kaksi suomalaista osti avaruusmatkan viikon sisään ja minä olin toinen matkan ostanut. Vuonna 2010 pystyi maksamaan matkasta osan, jolloin lähtönumero on täyden hinnan maksaneiden jälkeen. Itse maksoin vuonna 2010 koko matkan hinnan, mutta en tiennyt mitä toinen suomalainen oli maksanut. Sain tietää, että olen lähdössä ensimmäisenä suomalaisena avaruuteen, joka on ihan hauska juttu.
Alla kuvat avaruuspuvusta ja Mars tutkimuksesta.
AvaruuspukuVesa.jpg
 AvaruusAsemaMars.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Rakettini, VSS Unity, lensi New Mexicoon

Lauantai 15.2.2020 klo 20:18

VSS Unity lensi Spaceport Americaan 13.02.2020. Nyt kaikki tarvittava kalusto on siirtynyt Spaceport Americaan, josta kaupalliset lennot alkavat lähitulevaisuudessa. Virgin Galactican tarvitsee tehdä vielä jokunen testilento ennen kuin Sir Richard Branson pääsee avaruuteen.

Lisätietoja-> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

Spaceport America odottaa Virgin Galactican aloittavan lennot 2020

Lauantai 1.2.2020 klo 21:41

Spaceport America, New Mexicossa, odottaa Virgin Galactican aloittavan kaupalliset lennot tänä vuonna. Albuquerque Journal:in mukaan Spaceport America on kääntynyt jo voitolliseksi. Kenttä maksoi 220 miljoona dollaria. Virgin Galactic on ollut kentän vuokralainen jo vuodesta 2009, mutta varsinaisia avaruuslentoja VG ei ole vielä tehnyt Spaceport Americasta. Kävin itse tutustumussa Spaceport Americaan 2011 ja se todella vaikuttava paikka. 

Lisätietoja: www.abqjournal.com

 

Kommentoi kirjoitusta.

Finnish Satellite Workshop 2020, Espoo, Finland 20-22.01.2020

Tiistai 28.1.2020 klo 11:40

Finnish Satellite Workshop with Finnish remote sensing days

Osallistuin Finnish Satellite Workshop’iin, Suomen satelliittiseminaarin, joka järjestettiin 20-22.01.2020 Aalto yliopiston tiloissa Espoossa. Seminaari on kasvanut viime vuodesta ja nyt seminaariin oli rekisteröitynyt 558 henkilöä. Tänä vuonna kahdessa salissa oli yhteensä 87 esitystä. Esitysten mitta oli kaikilla 20 minuuttia.

Seminaarissa esiteltiin muun muassa noin 30 erilaista satelliittihanketta. Kaikkea mielenkiintoista ei valitettavasti voinut ehtiä kuulemaan. Alla jotain poimintoja minulle mielenkiintoisimmista.

Pienet satelliitit

Pienimmät satelliitit ovat kooltaan 10 cm x 10 cm x 10 cm ja ne painavat noin 1.5 kg. Tämän kokoisen satelliitin koon määritelmä on 1 yksikkö (1 U). Satelliitti tarvitsee sekä virtalähteen että kommunikointijärjestelmän toimiakseen. Sen lisäksi sen lastina voi olla esimerkiksi kamera ja jokin mittalaite. Mittalaitteita on useita erilaisia. Pienen satelliitin (1 U) rakentaminen maksaa noin 50 000 – 200 000 EUR ja sen lähettäminen 400 – 700 km korkeuteen maksaa noin 50 000 – 100 000 EUR. Suomi100 -satelliitti on pieni satelliitti (1 U). Se laukaistiin avaruuteen 3.12.2018 Falcon 9 raketin kyydissä ja sen hyötykuormana on kamera sekä mittalaite. Suomi100 -satelliitti on ottanut useita kuvia, joita on saatavilla verkosta.

Lisätietoja: suomi100satelliitti.fi

 

Vähän suuremmat satelliitit

Satelliitin koko voi olla myös esimerkiksi 3 yksikköä (3 U), jolloin sen mitat ovat 10 cm x 10 cm 30 cm. Modulaarinen rakenne mahdollista satelliittien tekemisen ja lähettämisen järkevästi. Suurimmat seminaarissa esitellyt satelliitit olivat kooltaan 16 U, jolloin niihin saadaan jo tehokkaat kamerat ja mittalaitteet esimerkiksi asteroidien mineraalivarjoen tutkimiseen.

 

Ympäristön muutosten mittaukset

Yksi käyttökohde pienille satelliiteille on erilaiset ympäristöön liittyvät mittaukset. Tämä vuonna esiteltiin useita hankkeita, joissa mitataan ilmaston muutoksia. Satelliitit voivat mitata CO2 pitoisuuksia, jäiden määrää, aavikoitumista, ennustaa hurrikaaneja tai mitä tahansa muutoksia nopeasti. Uusissa satelliiteissa on pienemmät ja tarkemmat kamerat kuin vanhoissa, joten kuvien laatu paranee koko ajan. Joissakin tapauksissa saat myös satelliittien keräämään dataa jalostetussa muodossa erilaisissa puhelinten sovelluksissa reaaliajassa.

 

KitSat suomalainen satelliitti koulutustarkoitukseen

Edellisessä seminaarissa, tammikuussa 2019 Jari Mäkinen esitteli KitSat -hankkeen. Nyt hanke on toteutunut. Vuonna 2019 he myivät 50 satelliittia ja tämän vuoden ennuste on myydä 400 satelliittia. KitSat on pieni satelliitti (10 cm x 10 cm x 10 cm), jota voi käyttää koulutuksessa ja opetuksessa. Se on purettavissa osiin ja siinä on oikean satelliitin elementit. Sitä voi lennättää, sillä voi kuvata ja sen kanssa voi kommunikoida kuten oikean satelliitin kanssa. KitSat on suomalainen start-up, joka on sananmukaisesti lähtenyt lentoon. Moni ei tiedä, miten satellliitit toimivat ja miltä ne näyttävät - . KitSat vastaa tähän tarpeeseen.

Lisätietoja: KitSat

Kolmas satelliittiseminaari

Olin seminaarissa kolmatta kertaa. Seminaarin sisältö ja järjestyt toimivat hyvin. Jaan Praks ja hänen tiiminsä osaavat homman. Osallistun varmasti ensi vuonna uudestaan!

Lisätietoja: Finnish Satellite Workshop 2020

Suomi100.JPG
KitSatStandi.jpg
Group_photo.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Ostin matkan 10- vuotta sitten

Tiistai 21.1.2020

Area tiedotti 21.01.2010 toisen suomalaisen ostaneen matkan avaruuteen. Matkan ostaja olin minä ja tulin julkisuuteen 04.02.2010 aamutelevisiossa. Vuonna 2010 arveltiin, että lentäisin avaruuteen 2013. Niin ei käynyt ja tällä hetkellä näyttää siltä, että lennän avaruuteen 2021.

Näihin 10 vuoteen on mahtunut kaikkea kivaa ja mielenkiintoista. Jos matkani olisi toteutunut jo 2013 niin moni kiva asia olisi jäänyt kokematta. Ohessa lista itselle mielenkiintoisimmista tapahtumista kymmenen vuoden ajalta ja muutama ajatus tulevaisuudesta:


2010 ensimmäinen esiintyminen televisiossa, haastatteluita eri lehtiin ja radioon

2011 vieraily Spaceport Americassa, Richard Bransonin ja muiden lähtijöiden tapaamisia

2012 Raketti-Unon osto ja Virgin Galactic tapaaminen Englannissa

2013 vieraily raketti tehtaalla Mojavessa, Zero- G lento ja sentrifuugissa G- voimiin totuttautuminen

2014 astronautin kuntokoulu ja 100 km kävely 22 tunnissa

2015 Virgin Galactic tapaaminen Englannissa

2016 Raketti-Uno kahdessa autonäyttelyssä (Helsinki ja Lahti)

2017 osallistuminen Eukonkannon MM-kisoihin

2018 Raketti-Uno versio 3

2019 Apollo 50- vuotta gaala Floridassa ja Virgin Galactic tapaaminen

2020 Raketti-Uno versio 4 valmistuu 01.05.2020 ja Richard Branson täyttää 70 -vuotta 18.07.2020 =Virgin Galactican 1. kaupallinen lento avaruuteen?

2021 oma lento avaruuteen

Kommentoi kirjoitusta.

2020 Finnish Satellite Workshop ensi viikolla

Torstai 16.1.2020 klo 20:26

Ensi viikolla (20-22.1.2020) pidetään kolmipäiväinen avaruuteen keskittyvä seminaari, Finnish Satellite Workshop 2020. Menen seminaariin oppimaan lisää satelliiteista ja muista avaruuden hyödyntämiseen liittyvissä asioissa. Seminaarissa on kymmeniä puhujia eri maista ja siellä on lähes 100 erilaista esitystä. Tulee olemaan ongelma mitkä esitykset valitsee! Seminaarin pitopaikka on viimevuoden tapaan Espoon Dipoli ja paikalle tulee 250 kuulijaa. Jaan Praks, Aalto Yliopiston professori, on tilaisuuden organisoija kuten viime vuonnakin.

Lisätietoja:

Pääsivu: 2020 Finnish Satellite Workshop

Päiväkohtainen ohjelma

Kommentoi kirjoitusta.

Raketti-Uno versio 4

Sunnuntai 12.1.2020 klo 20:31

Ostin uuden varaosa Unon, KUU-3, joka tulee luovuttamaan osia KUU-1. Suunnitelmissa on rakentaa oikean puolen oveen läpinäkyvä rakettikuvio. Keulaan tulee kaksi rakettia ja takakonttiin tulee avaruuden kommunikointikeskus, SCC (Space Communication Center).

Versio 4 valmistunee 01.05.2020. KUU-1 on tulossa Stadin Crusing Pre-Partyyn 01.05.2020.

Ohessa kuvia:
KaksiUnoa.jpg
Kaksi Unoa, KUU-3 ja KUU-1.
KaksiRakettiKeula.jpg
Kaksi rakettia keulaan.
KommunikointiKeskusTarvikkeet.jpg

Kommunikointikeskus tarvikeet.

2 kommenttia .

Mitä tapahtui vuonna 2019 ja mitä odotan vuodelta 2020?

Tiistai 31.12.2019

Vuoden 2019 merkittäviä tapahtumia olivat:

Virgin Galactic

Helmikuussa Virgin Galactic (VG) teki toisen testilennon avaruuteen. Tällä kertaa mentiin 89.9 km korkeuteen ja raketissa oli 3 astronauttia. Odotin lisää testilentoja avaruuteen, mutta niitä ei sitten tullutkaan.

Kesällä VG henkilökunta ja kalusto on muuttanut Kaliforniasta New Mexicoon, lähelle Spaceport Americaa. VG valmistelee näin kaupallisten lentojen alkamista. Muutto tehtiin kesällä jotta siitä olisi mahdollisimman vähän haittaa perheille.

Lokakuun puolessavälissä VG esitteli meille tulevan avaruuspuvun, jonka valmistaa Under Armour. Puku näyttää todelta hienolta ja tulen saaman puvun itselleni lennon jälkeen. Lokakuun lopussa VG listautui New Yorkin (NYSE) pörssiin.

Nämä kaikki operaatiot valmistelevat kaupallisten avaruuslentojan alkamista 2020. Oma odotukseni alkoi tammikuussa 2010. Nyt ei mene enää kauaa!

Omia hankkeita

Raketti-Unon tuunaus on jatkunut koko vuoden. Kesällä Uno sai katolleen uuden kolmen raketin rakettitelineen. Syksyllä alkoi avaruuden kommunikointikeskuksen rakentaminen. Kun kommunikointikeskus on valmis keväällä 2020, Raketti-Uno on versiossa 4.0. Minulla on suunnitelmia versioon 8.0 asti. Versiossa 7.0 Unoon tulee sähkömoottori ja Uno versio 8.0 tullaan lähettämään avaruuteen Elon Muskin Teslan kaveriksi. Versiot 5.0 ja 6.0 ovat pienempiä hankkeita, niistä lisää myöhemmin.

Avaruusviikkoni kesällä 2019 Floridassa oli pitkäaikaisen suunnittelun tulos. Osallistuin viikon aikana 12 eri avaruustapahtumaan, joka huipentui Apollo-Gaalaan 16.07.2019 Saturn V-raketin alla. Tapasin viikon aikana useita eri aikakauden astronautteja ja päädyin juomaan olutta Al Wordenin, Apollo 15 lentäjän kanssa. Tästä viikosta riittää tarinaa vielä kiikkustuolissa istuessa!

Suomen Avaruustutkimusseura täytti 60- vuotta. Sitä juhlittiin eri tavoin vuoden aikana ja pääjuhlana oli juhlaillainen 5.10.2019.

Urheilu ja kuntoilu on ollut mielessä koko vuoden. Pidän itseni kunnossa ja olen valmis lähtemään avaruuslennolle milloin vaan!

 

Mitä odotan vuodelta 2020:

Olen 90% varma, että VG tekee viimein ensimmäisen kaupallisen avaruuslennon vuonna 2020. Siinä lentävät Richard Branson ja viisi muuta ihmistä avaruuteen. Tämä lento tulee olemaan merkittävä tapahtuma ja saan varmaan siihen kutsun.

Jatkan kuntoilua ja Unon rakentamista, siinäpä se oma vapaa-aika kuluu.

Kommentoi kirjoitusta.

Hyvää joulua!

Tiistai 24.12.2019 klo 12:42

Näin jouluna voi vaikka kuunnella Richard Bransonin mietteitä ja katsoa näkymiä avaruudesta Virgin Galactican raketista. Tänä jouluna en vielä päässyt avaruuteen, mutta jouluna 2021 olen varmaan siellä käynyt:). 

Video-> Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

Beth Mosesin mietteitä avaruuslennostaan

Sunnuntai 15.12.2019 klo 20:13

Beth Moses lensi Virgin Galactican raketilla avaruuteen helmikuussa 2019. Hän kertoo, että näkymä oli yksinkertaisesti uskomaton. Minä tulen kokemaan saman näkymän luultavasti vuonna 2021.

Lisätietoja: Forbes

Kommentoi kirjoitusta.

Toinen raketti, Etta, sai tankin paikoilleen

Tiistai 3.12.2019 klo 20:49

Virgin Galactic rakentaa useita rakettaja. Ensimmäinen raketti on tehnyt kaksi testilentoa avaruuteen. Uusi raketti, Etta, sai hapetin tankin paikoilleen. Sitä tarvitaan avaruudessa, koska siellä ei ole happea. Muutama muu juttu pitää vielä tehdä ja sitten Ettakin pääsee avaruuteen.

Lisätietoja-> Virgin Galactic

Kuva tankista, kuva Virgin Galactic

Main-Oxidiser-Tank-1280x720.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Rikard Steiber pääsi Raketti-Unon kyytiin

Tiistai 26.11.2019 klo 16:09

Rikard Steiber on yksi Virgin Galactican astronauteista. Hän asuu Yhdysvalloissa ja oli käymässä Suomessa Slushin takia. Otin häneen yhteyttä ja hän pääsi Raketti-Unon kyytiin. Hän innostui autosta aika paljon. Kerroin, että voin tuunata hänen Teslaansa raketeilla, mutta hän ei innostunut asiasta.

Rikard oli toinen VG astronautti, jonka olen tavannut Suomessa. Hän on oikein mukana kaveri!

201911RikardSteiber.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Virgin Galactic listautui New Yorkin pörssiin

Keskiviikko 30.10.2019 klo 12:20

Virgin Galactic listautui New Yorkin (NYSE) pörssiin 28.10.2019. Entinen Facebook johtaja, Chamath Palihapitiyan, sijoitti Virgin Galacticaan 800 miljoona dollaria sai 49% osuuden yhtiöstä. Yhtiön markkina-arvo on noin 3,2 miljardia dollaria. Yksi osake (SPEC, Virgin Galactic Holdings Inc. ) maksaa noin 12 dollaria. Eli voit ostaa nyt osuuden yhtiöstä, jonka tavoite on lähettää tavallisia ihmisiä avaruuteen.

Richard Branson perusti Virgin Galactican vuonna 2004 ja ensimmäiset liput avaruuteen myytiin vuonna 2005. Tällä hetkellä lipun ostaneita on noin 600 ja he tulevat 60 eri maasta. Jos ostat nyt lipun avaruuteen se maksaa 250 000 dollaria.

Virgin Galactic on ollut tappiollinen vuosia, mutta kun lennot avaruuteen alkavat alkaa tulostakin tulla. Vuonna 2020 Virgin Galactic suunnittelee tekevänsä 16 kaupallista lentoa avaruuteen ja saavansa 31 miljoona dollaria liikevaihtoa. Vuonna 2020 yritys tekee vielä noin 100 miljoonan dollarin tappion, vuonna 2021 ei tule tappiota eikä voittoa ja vuonna 2023 voittoa pitäisi tulla jo 274 miljoonaa dollaria. Tavoitteen saavuttamiseksi pitää vuonna 2023 pitää tehdä lentoja avaruuteen viiden raketin voimin. Eli osinkoa ei ole luvassa muutamaan vuoteen, mutta 2023 jälkeen osinkoa voikin tulla reilusti.

Pörssiin ei voi listautua ellei olla tosissaan. Nyt ollaan tosissaan ja kaikilla on mahdollisuus ostaa osuutensa Virgin Galacticasta. Ostan itse ainakin 10 osaketta. Tiedä vaikka osakkeen omistajat saisivat tulevaisuudessa alennusta avaruusmatkoista!

Lisätietoja:


Hs.fi


Space.com


Spacenews

Kommentoi kirjoitusta.

Avaruuspuku on valmis

Keskiviikko 16.10.2019 klo 20:32

Tänään esiteltiin lennolta käytettävä avaruuspuku New Yorkissa. Puvun tekee Under Armour. Sain kutsun New Yorkkiin, mutta se oli vähän liian kaukana minulle. Siellä olisi kyllä ollut hauska ilta Virgin Galactican tyyliin. Lennon jälkeen saa pitää pukuni.

Youtube video

Kuvia Twitter

Tekniset tiedot puvusta Under Armour

Avaruuspuku, kuva Under Armour

SpacesuitUnderArmour20191016.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Suomen Avaruustutkimusseura täyttää 60 -vuotta

Lauantai 5.10.2019 klo 9:37

Suomen Avaruustutkimusseura juhlii tänään ravintola Careliassa 60 -vuotista taivaltaan arvokkaasti juhlaillaisen merkeissä. Juhlissa on kunniavieraana Juhani Westman, joka oli vuonna 1959 perustamassa Suomen Avaruustutkimusseuraa. 

Lisätietoja: Suomen Avaruustutkimusseura

Kommentoi kirjoitusta.

Toinen raketti, "Etta" on valmistumassa

Tiistai 24.9.2019 klo 12:29

Virgin Galactic haluaa lähettää tuhansia ihmisiä avaruuteen lähitulevaisuudessa. Sitä varten he tarvitsevat laivueen raketteja.

Toinen raketti on nyt puoliksi valmis.

Lisätietoja: Virgin Galactic

Kommentoi kirjoitusta.

Apollo 11 elokuva

Perjantai 23.8.2019 klo 15:19

Kävin katsomassa Apollo 11 elokuvan, joka on tehty käyttämällä originaaleja filmejä. Siinä ei selitelty mitään turhaa ja elokuvaan liitetyt animaatiot olivat mainioita. Suosittelen!

Lisätietoja IMDB

Elokuvaa varten varustauduin Apollo -paidalla, Apollo -takilla, rakettisukilla, rakettikengillä ja ropellihatulla, jossa on Apollo 15 astronautin nimikirjoitus.

VesaApollo11Elokuva.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

Äitialus, VMS EVE, muutti Spaceport Americaan

Torstai 15.8.2019 klo 22:21

Virgin Galactic valmistelee avaruuslentojen aloittamista Spaceport Americasta. Heidän pitää siirtää kalusto ja henkilöstö sinne. VMS EVE lensi New Mexicoon 12.08.2019. Näit itse VMS EVE:n lentävän Spaceport Americassa 2011. Se oli hienoa katsottavaa.

Kuva: VMS EVE Spaceport Americassa. (Virgin Galactic)

MotherShipAtSpacePortAmerica20190812.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Maan pinnalle on palattu

Tiistai 30.7.2019 klo 22:00

Ikimuistoisen viikon jälkeen olen palannut maanpinnalle. Kävin kertomassa televisiossa matkastani:

Ylen aamu-tv 22.07.2019

"Kuulentoa juhlistanut avaruusturisti odottaa jo omaa matkaansa."

ja

Huomenta Suomi 23.07.2019

Klipit - Suomalainen avaruusmatkailija tapasi Apollo-astronautteja

Mieluisin muisto on kuitenkin hattu, jossa on kolmen astronautin nimikirjoitukset. Minulla oli tämä hattu päässä avaruusviikollani. Sain siihen kolmen eri astronautin nimikirjoitukset: Al Worden (Apollo 15), Bruce Melnick (STS-41, STS-49) ja Dave Mackay (Virgin Galactic).

TheHat.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »