Share |

Lento avaruuteen -luento


Tilaa Vesa puhumaan:

>Tutustu Vesan luentoon tästä

Satunnainen kuva

Uusimmat kuvat

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:1401633 kpl

CanSat 2022 -kilpailu Vaasassa 03-06.04.2022

Share |

Keskiviikko 6.4.2022 klo 19.43


CanSat järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Oli hienoa nähdä, kuinka 14-19 vuotiaat koululaiset ja opiskelijat olivat innolla mukana tapahtumassa. He olivat seitsemässä eri ryhmässä, jotka olivat valmistelleet satelliittia muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Covid -19 on siirtänyt CanSat tapahtumaa muutaman kerran.


Opiskelijoilla / nuorilla on viisi päätavoitetta CanSat-kilpailussa:
1. Suorittaa pakollinen ensijainen tehtävä, eli rakennetun CanSatin ja ohjelman tulee mitata laukaisun ja laskeutumisen aikana lämpötilaa ja ilmanpainetta.
2. Suorittaa joukkueiden valitsema yksi tai useampi vapaavalintainen toissijainen tehtävä.
3. Saada kaikki satelliitin osat (mukaan lukien patteri, anturit, kommunikointiväline) mahdutettua tölkin kokoiseksi ja painoiseksi rakennelmaksi.
4. Huolehtia, että tölkki selviää laskeutumisesta.
5. Tieteellisten kokeiden suorittaminen ja lennon aikana saatavien tietojen siirtäminen maassa olevalle tietokoneelle.


Tavoitteisiin pääsemiseksi ryhmille oli annettu paljon tietoa ja valmiita komponentteja. Ryhmät olivat käyttäneet tyypillisesti satoja tunteja tavoitteisiin pääsemiseksi. Vaikka lähtökohdat olivat kaikille samat, niin näimme seitsemän erilaista toteutusta. Satelliitin toisisijaisinksi tehtäviksi oli valittu esimerkiksi radioaktiivista mittausta ydinvoimala onnettomuuden varalta ja mittalaitteita ennustamaan tai ehkäisemään metsäpaloja. Oppilaat olivat ottaneet ympäristönäkökulmat laajasti huomioon joko mittauksissa tai satelliittien rakenteessa. Satelliittien materiaalina oli käytetty esimerkiksi puun – tai metallin palasia.

YksiSatelliitti.jpg


Sunnuntaina 03.04.2022 katsoimme CanSat -satelliittien teknisiä ominaisuuksia. Suomen avaruustutkimusseuran (SATS) ryhmä, Matti Lepomäki, Timo Toivanen, Mika Jalava ja minä kiertelimme ryhmien luona ja annoimme tarvittaessa neuvoja sekä ohjeita. Valmistelimme seuraavan päivän rakettilaukaisua yhdessä. Osan ryhmistä piti tehdä korjauksia satelliitteihin, mutta työhön käytiin rivakasti käsiksi. Osa ryhmistä teki töitä yöhön asti.

MikaJalavaVesaHeilala.jpgRakettienTekemista.jpg


Maanantaina 04.04.2022 oli satelliittien lennätys päivä, joka tapahtui Vaasassa Söderfjärdenissä. Söderfjärden on vanha meteoriitin kraatteri ja se tarjosi loistavat puitteet rakettien lennätykselle. Alue on tasaista peltoa.


SATS oli tehnyt raketteja, joilla 300-350 gramman painoinen CanSat -satelliitti pystyttiin laukaisemaan 500 metrin korkeuteen. 500 metrin korkeus oli hyvä tähän tarkoitukseen, koska silloin raketin lentoa ja satelliitin laskeutumista pystyi seuraamaan maasta käsin. SATS toimi kuin SpaceX, joka myös valmistaa ja laukaisee raketteja sovitun kuorman kanssa. Raketit olivat 100-150 cm pitkiä, painoivat rahdin kanssa 1-1.5 kg ja ne saavuttivat hetkellisesti satojen kilometrien tuntinopeuden kolmessa sekunnissa raketin laukaisusta. Raketeissa käytettiin g-luokan moottoreita (Cesaroni Technology Proj29 G54), jotka polttivat ammoniumperkloraattia.

SATS_Raketit.jpg


Jokainen ryhmä sai oman raketin, joihin ryhmä itse asensi satelliitin. Rakettien laukaisut sujuivat hyvin ja turvallisesti. Joissakin satelliiteissa saattoi olla pieniä teknisiä ongelmia, mutta niinhän se on myös avaruuteen lähetettävissä satelliiteissa. Oman satelliitin laukaisu taivaalle oli iso tapahtuma ryhmille. Ilo oli käsinkosketeltavaa.Laukaisu.jpg


Laukaisun jälkeen ryhmien piti analysoida saatu data ja valmistella esitelmä päätelmineen koko joukolle. Ryhmät tekivät tämä tiistaina 05.04.2022.

Keskiviikkona 06.04.2022 kaikki tulokset esitettiin ja arvioitiin. Kilpailun kolmihenkinen tuomaristo valitsi kaksi parasta ryhmää. Ryhmät olivat BATSAT Suomesta ja FSA Ruotsista. Ne saivat paikan Euroopan loppukilpailuun, joka pidetään kesäkuussa 2022. CanSat voi olla lähtölaukaus uusien avaruusinsinöörien tai astronauttien urille. Avaruussektori tulee työllistämään lähitulevaisuudessa moninkertaisen määrän työntekijöitä. Ehkäpä 10 vuoden päästä kuulemme jonkun menestyneen suomalaisen avaruusinsinöörin kertomassa kokemuksiaan CanSat 2022 -kilpailusta…

TimoMattiMikaBatSatPalkinto.jpg


CanSat 2022 tapahtuman yhteistyökumppanit: Tiedekeskus Heureka, Åbo Akademi Skolresurs, Suomen avaruustutkimusseura, Vaasan Andromeda RY, KitSat, Meteoria, Kvarken Space Economy, LUMA- keskus Pohjanmaa, Vaasa Energy Academy, Wasa Innovation Center, ESERO Swerige, Astronomisk Ungdom ja ESERO Finland.


CanSat järjestetään vuosittain. Suomen avaruustutkimusseura on jatkossakin mielellään mukana auttamassa tapahtuman järjestämisessä.

Kuvat: Vesa Heilala, SATS ja Jan Holmgård, ESERO Finland

Lisää kuvia: Jan Holmgård, ESERO Finland


Kommentit

7.4.2022 22.23  Kimmo Aarnio

Hieno yleiskuvaus taustoista ja toteutuksesta. Toivottavasti myöhemmin näillä sivuilla julkaistaan kuvauksia eri ryhmien teknisistä toteutuksista ja tuloksista. Tämä selventäisi tehtävien suorittamiseen tarvittavia tietoja ja taitoja. Lisäkuvissa olisi voinut olla joitakin lähikuvia teknisistä toteutuksista, nyt tällaiset kuvat puuttuivat.

19.4.2022 23.24  Vesa Heilala

Kiitos kommentista Kimmo. Olin mukana hankkeessa Suomen avaruustutkimusseuran edustajana, eikä meillä ole pääsyä tarkkoihin raportteihin. Pääasia oli, että nuoret saivat rakentamansa satelliitit taivaalle.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini