Share |

Lento avaruuteen -luento


Tilaa Vesa puhumaan:

>Tutustu Vesan luentoon tästä

Satunnainen kuva

Uusimmat kuvat

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:1438769 kpl

Avaruuslento Spaceport Americasta tänään

Share |

Sunnuntai 11.7.2021


Tänään lennetään avaruuteen


Sir Richard Branson lentää tänään avaruuteen Spaceport Americasta, joka sijaitsee New Mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Tämä lento on mielestäni historian kolmanneksi merkittävin avaruuslento ja se tullaan lähettämään suorana lähetyksenä monessa eri mediassa. Toki sää tai odottamattomat tekniset ongelmat voivat vielä siirtää lentoa. Rakettina on Virgin Galactic SpaceShipTwo, nimeltään VSS Unity. Tulen luultavasti lentämään samalla raketilla avaruuteen 1-2 vuoden kuluessa.


Raketin miehistö "Unity 22"


Lennolla on mukana kaksi Virgin Galactic pilottia ja kolme muuta Virgin Galactic työntekijää Bransonin lisäksi. Olen tavannut heistä kaksi: Dave Mackay ja Beth Moses. Juttelin heidän kanssaan Apollo 50 vuotta -matkallani vuonna 2019. Olen myös vaihtanut muutaman sanan itse Sir Bransonin kanssa. Olen iloinen Bransonin puolesta, että tämä lento vihdoin tapahtuu. Hän on puhunut siitä jo vuosia. Vuodesta 2004 lähtien Bransonilta on kysytty: ”Milloin?”. Spaceport Americassa on varmasti suuret juhlat lennon jälkeen! Olisin mielelläni siellä todistamassa tätä historiallista lentoa. Minulla oni kutsu Spaceport Americaan, mutta Yhdysvaltojen COVID-19 rajoitukset estivät matkani sinne.


Historiassa kaksi merkittävää avaruuslentoa


Merkittävin avaruuslento tapahtui 12.04.1961, kun Juri Gagarin lensi avaruuteen ja kiersi maapallon vajaassa kahdessa tunnissa. Neuvostoliiton johtaja, Hruštšov, oli valmistellut Jurin lennosta kaksi puhetta: Onnittelut onnistumisesta, ja puhe Kuolleelle astronautti sankarille. Tämä lento yllätti ja muutti maailman pysyvästi, erityisesti Yhdysvallat. Sen seurauksena Yhdysvallat käynnisti massiivisen kuuohjelma, joka johti toiseen merkittävään avaruuslentoon: Neil Armstrong astui kuun pinnalle 21.07.1969 ja lausui kuuluisat sanansa suorassa televisiolähetyksessä
"tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle"; engl. That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind)
Neilin oma arvio kuuhun laskeutumisen onnistumis-mahdollisuudeksi oli 50%. Sen jälkeen ovat sukkulat lentäneet avaruuteen ja avaruuteen on rakennettu Kansainvälinen Avaruusasema. Satelliitteja on ammuttu avaruus täyteen. Paljon muutakin on tehty. Mutta tavallisilla ihmisillä ei ole ollut pääsyä avaruuteen. Riskit ja kustannukset ovat olleet liian suuria.

Tavalliset ihmiset avaruuteen


1960 -luvulla uskottiin yleisesti, että tekniikan kehitys on niin nopeaa, että jo 1980- luvulla tavalliset ihmiset tekevät avaruuslentoja. Jopa Juri Gagarin kirjassaan ennusti näin tapahtuvan. Näin ei kuitenkaan ole vielä käynyt. Vuosikymmenien aikoina on ollut lukuisia hankkeita, joilla on ollut sama tavoite: tavallisten ihmisten lähettäminen avaruuteen. Ne ovat kuitenkin kaikki epäonnistuneet ja unohtuneet. Tänään Virgin Galactic on aloittamassa uuden aikakauden avaruuden valloituksessa. Jos ja kun lento onnistuu, on Virgin Galactic saanut riskit ja kustannukset hallintaan. Olen ylpeä siitä, että olen kuulunut Virgin Galatican joukkoihin 11 -vuotta.

Lennon jälkeen


Richard Branson on kertonut, että lennon jälkeen hän kertoo suuria uutisia. Hänen mielestään avaruus kuuluu meille kaikille. Mitäpä hän voisi kertoa? Mielestäni hän on hyväsydäminen liikemies, joka mahdollisuuksien mukaan tuo hyviä asioita kaikille.
Ennakoin, että hän voisi kertoa esimerkiksi:
-että avaruudessa käyminen oli järisyttävä kokemus ja se tulee muuttamaan hänen ajatteluaan
-milloin säännölliset lennot alkavat - olen yksi heidän asiakkaistaan ja odotan malttamattomana tietoa milloin minun lentoni tapahtuu
-mitkä ovat lentojen hinnat uusille halukkaille
-että lentojen hinnat tippuvat ja vuonna 2031 avaruuteen pääsee 50 000 dollarilla
-että tulevilla lennoilla on ilmaisia paikkoja opiskelijoille ja tutkijoille
-että tulevaisuudessa on Virgin hotelleja kiertoradalla ja kuussa
-jonkin hauskan jutun mitä lennolla tapahtui


Lisätietoja:


Lento tapahtuu aamupäivällä New Mexicossa, jolloin on iltapäivä Suomessa. Livelähetys Virgin Galactic sivuilla. Seuraa myös Youtubea, Facebookia, Twitteriä. Hakusanana kannattaa käyttää ”Unity 22”, joka on tämän lennon nimi.

Kuvat:
Juri Gagarin, kuva ESA European Space Agency

20210711_Yuri_Gagarin.jpg

Neil Armstrong, kuva ESA European Space Agency

20210711_Neil_Armstrong.jpg

Virgin Galactic Unity 22 lennon miehistö, kuva Virgin Galactic

Vasemmalta oikealle:

Dave Mackay, Colin Bennett, Beth Moses, Richard Branson, Sirisha Bandla ja Michael Masucci.

20210711_UNITY22_CREW_1-1200x769-45ba444.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini