Share |

Lento avaruuteen -luento


Tilaa Vesa puhumaan:

>Tutustu Vesan luentoon tästä

Satunnainen kuva

Uusimmat kuvat

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:1471452 kpl

Avaruusviikkoni Floridassa 12-18.07.2019

Share |

Maanantai 22.7.2019 klo 17.51


Virgin Galactican ansioista vietin yhden elämäni parhaimmista viikoista Floridassa heinäkuussa 2019. Minun sankareita ovat Juri Gagarin, Alan Shepard ja Apollo-astronautit. En olisi ikinä voinut kuvitella, että esimerkiksi koitan Alan Shepardin pilottitakkia vuodelta 1947, istun juomassa olutta ja pelaan golfia Apollo-astronautin kanssa. Tai että osallistuisin vuosittaiseen astronautti paraatiin Cocoa Beach’lla, kuuntelisin konserttia, jossa soittaa Neil Amstrongin poika, tai että pääsisin yksityiselle kierrokselle Kennedy Space Centerissä ja Boiengin tehtaalla. Floridassa on valtavasti avaruuden valloitukseen liittyvä historiaa. Kun juttelin paikallisten kanssa, tuntui, että jokaisella on jokin yhteys avaruuteen. Isoisä saattoi olla rakentamassa kuulaskeutuja jalkaa tai kuuli tarinoita rakettien laukaisuista, joita on ollut varmaan satoja yli 50 -vuoden aikana.

Avaruusviikkoni ylitti kaikki odotukseni. Tässä on havaintojani päiväkirja muodossa. Jos joku muu haluaa tehdä samanlaisen matkan, annan mielelläni vinkkejä.

 

Illallislipusta kaikki alkoi

Virgin Galactican ansioista sain hankittua 1000 dollarin illallislipun 16.7.2019 järjestettävään Apollo-gaalaan, jossa juhlittiin Apollo 11 -lennon lähdön 50 -vuotispäivää. Lipun hinnat vaihtelivat 1000 dollarista 3500 dollariin. Kalleimpien lipun ostajat saivat istua samassa pöydässä Apollo-astronautin kanssa. Kun gaalan lippu oli hankittu, päätin tehdä niin paljon kuin mahdollista avaruusjuttuja Floridassa. Osallistuinkin sitten Astronaut Scholarship Foundation, Aldrin Family Foundation ja Virgin Galactican järjestämiin tapahtumiin. Kahteen edellä mainittuun pääsee kuka vaan, kun vaan ostaa liput ajoissa.

 

Samaan päivään mahtuu golfturnaus ja pubikierros

Viikkoni alkoi astronauttien golfilla perjantaina 12.07.2019, jossa paikalla oli mm. Al Worden (Apollo 15), Bruce Melnick (STS-41, STS-49) ja Laura Shepard (Alan Shepardin tytär). Pelaajia oli noin 100. Astronautit kiertelivät pelaajien joukossa, joten kaikki pääsivät vaihtamaan ainakin muutaman sanan heidän kanssaan. Varsinainen golfturnaus tehtiin tietokoneiden avustuksella, löimme palloja toisesta kerroksesta.

Illalla oli vuorossa pubikierros. Eli pääsin oluelle astronauttien kanssa. Al Worden oli varsin leppoisa ja hauska mies. Ikää hänellä on jo 87 -vuotta, mutta hän tuntui olevan todella kiireinen. Vanhoille astronauteille on kysyntää eri tehtävissä. Al on ollut aktiivinen mm. Back To Space -ohjelmassa, jossa koitetaan houkutella nuoria työskentelemään avaruusteollisuuteen. Yhdysvalloilla on mahtava historia avaruussektorissa, mutta nykyajan nuoret eivät pidä sitä kiinnostavana työuran kannalta. Suurin syy tähän on tempoileva politiikka, jolloin työurasta voi tulla lyhyt. Välillä NASA saa rahaa ja välillä rahoitus lopetetaan.

 

Viikonlopulla viihteellisiä yleisötilaisuuksia sekä avaruusaiheista pohdiskelua

Lauantaina 13.07.2019 oli suuri astronauttien paraatia Cocoa Beach’llä. Autot olivat pääasiassa avo-Corvetteja ja avo-Mustangeja. Kyseessä on vuotuinen tapahtuma, joka kerää tuhansia katsojia. Astronautteja oli autoissa noin kolmekymmentä ja lisäksi paikalla oli myös astronauttien lapsia. Neil Armstrongin omistama vuoden 1967 -mallinen Corvette oli myös paraatissa. Sen myyntihinta olisi kuulemma 2 000 000 dollaria, jos se olisi myynnissä. Paraatin jälkeen oli juhlat torilla, jossa oli kaikenlaista avaruuskojua. Illalla oli vielä ilmaiskonsertti, jossa soitti Rick Armstrong (Neil Armstrongin poika).

Sunnuntaina 14.07.2019 oli vuorossa paneeli päivä. Osallistuin kolmeen paneeliin: Apollo-astronauttien lapset kertovat elämästään; naiset avaruudessa; ja avaruuden tulevaisuus. Paneelit olivat todella mielenkiintoisia ja antoivat mahdollisuuden kurkistaa kulissien taakse.

Illalla tutustuttiin uusittuun Saturn V -keskukseen Kennedy Space Center’ssä. Suurimpia uutuuksia olivat Apollo 11- lentäjien patsas uudessa puistossa sekä kuulaskeutuja. Saturn V -raketti on todella vaikuttava ja sen mitat oikeasti ymmärtää vasta, kun näkee sen luonnollisessa koossa. Sen pituus on yli 100 metriä ja siinä on noin 5 000 000 osaa. Kaiken piti toimia, kun raketti laukaistiin.

 

Maanantaina hengailua Virgin Galactic asiakkaiden kanssa

Maanantaina 15.07.2019 vietin aikaa amerikkalaisten Virgin Galactican asiakkaiden kanssa. He ovat nähneet useita rakettien laukaisuja ja olivat hyvin perillä missä vaiheessa mikin avaruushanke on. Heille SpaceX, Blue Origin ja Boeing ovat tuttuja yhtiöitä. Niiden tekemistä seurataan tarkkaan.

 

Tiistaina 16.07.2019 oli SE suuri päivä.

Apollo 11 -lennon lähdön 50 –vuotispäivän juhlistamiseksi 16. heinäkuuta 2019 järjestetty Apollo gaala pidettiin Saturn V -raketin alla, joka oli jo minulle tuttu paikka. Gaalassa oli 500 vierasta. Apollo -astronautteja oli kolme ja yksi Apollo-lentojen lennonjohtaja: Rusty Schweickart (Apollo 9), Michael Collins (Apollo 11), Gerald Griffin (lennonjohtaja) ja Charles Duke (Apollo 16). Gaalassa oli sopivasti puheita ja sopivasti aikaa keskustella muiden vieraiden kanssa. Miesten ja naisten puvut olivat upeita. Oma asuni oli sininen puku, jossa oli valkoinen paita, koska olin ainoa suomalainen paikan päällä. Jalassani oli rakettikengät ja päässä oli propellihattu. Propellihattu on päässäni, koska järjestäjät pyysivät, että puvussa olisi jotain ”twistiä”. Gaala oli ikimuistoinen kokemus.

 

Verkostoituminen kannattaa aina:)

Keskiviikkona 17.07.2019 tapasin Gisli Gislasonin, joka on Virgin Galactican islantilainen asiakas. Gislin mielestä minä olen hullu ja ehkä siksi meillä on hauskaa yhdessä. Hän tuntee henkilökohtaisesti Elon Muskin ja pyysin Gisliä tilaamaan yhden pienen sähkömoottorin Muskilta akkuinen Raketti-Unooni. Saa nähdä mitä tapahtuu.

 

Loppuviikolla pääsimme kurkistamaan sinne minne muut eivät pääse

Torstaina 18.07.2019 oli Virgin Galactican yksityinen kierros Kennedy Space Centerissä. Pääsimme tutustumaan halliin, missä Saturn V -raketit kasattiin. Vaikuttava kokemus, hallin korkeus on yli 100 metriä ja siellä oli tilaa kasata 4 Saturn V -rakettia yhtä aikaa. Nyt hallia on muokattu, jotta siellä voidaan kasata uusi SLS -raketti, (Space Launch System), joka on vielä suurempi kuin Saturn V. SLS -rakettia on tarkoitus käyttää avaruuslentoihin seuraavat 30 -vuotta. SLS -raketin ensilento tapahtunee lähiaikoina. Sen raketin avulla Yhdysvallat voi palata kuuhun 2024, jos kaikki menee suunnittelemien mukaan ja tarvittava rahoitus saadaan.

Kävimme myös Boiengin tehtaalla, jossa rakennetaan uusia CTS-100 (Crew Space Transportation) kapseleita. Tehdas oli todella siisti ja kapselia kasattiin tohtorin varusteilla. Kaikki oli tosi puhdasta.  Kapselia voidaan käyttää 10 kertaa ja sillä pääsee 4-5 henkilö kerralla ISS:lle (International Space Station). Kapselin koelento pitäisi tapahtua vuoden loppuun mennessä. Tehtaalla ei saanut kuvata eikä sinne normaalit turistit pääse. Virgin Galactican avulla pääsen paikkoihin minne en muuten pääsisi.

Kierroksen jälkeen miellä oli lounas. Rickard Branson täytti 69 -vuotta 18.07.2019. Hän kävi pitämässä meille puheen. Richard muistaa itse elävästi Apollo 11 -lennon. Hän katseli kuuhun laskeutumista kotona perheensä kanssa. Puheen jälkeen Richard palasi takaisin Necker-saarelleen eikä osallistunut enää illalliselle.

Viikko huipentui Virgin Galactican omaan illalliseen, jälleen kerran Saturn V -raketin alla. Meitä oli paikalla yhteensä 100 henkeä. Paikalla olivat myös Virgin Galactican Dave Mackay ja Beth Moses. He lensivät Virgin Galactican raketilla avaruuteen helmikuussa. He kertoivat kokemuksistaan lennolta. En malta odottaa! He kertoivat, että taivas on todella musta siellä ylhäällä ja maan värit ovat vielä uskomattomammat kun ne näkee omilla silmillään. Raketti lensi hienosti ylös ja alas.

 

Ja tämän jälkeen

Virgin Galactican pitää tehdä vielä muutama testilento, ennen kuin kaupalliset lennot voivat alkaa. Ensimmäinen lento tapahtuu aika suurella todennäköisyydellä ensi vuonna. Tulen varmasti saamaan kutsun seuraamaan ensimmäistä lentoa, joka tietää matkaa Yhdysvaltojen Spaceport Americaan. Lennon jälkeen on varmasti ikimuistoiset juhlat, enkä haluta missata niitä juhlia!

Alan Shepardin pilottitakista vuodelta 1947 vielä… Se oli sairaan makea ja sopi minulle hyvin. Jos se tulisi myytiin ja minulla olisi rahaa osta se, ostaisin sen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini