Share |

Lento avaruuteen -luento


Tilaa Vesa puhumaan:

>Tutustu Vesan luentoon tästä

Satunnainen kuva

Uusimmat kuvat

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:1417100 kpl

Finnish Satellite Workshop 2020, Espoo, Finland 20-22.01.2020

Share |

Tiistai 28.1.2020 klo 11.40


Finnish Satellite Workshop with Finnish remote sensing days

Osallistuin Finnish Satellite Workshop’iin, Suomen satelliittiseminaarin, joka järjestettiin 20-22.01.2020 Aalto yliopiston tiloissa Espoossa. Seminaari on kasvanut viime vuodesta ja nyt seminaariin oli rekisteröitynyt 558 henkilöä. Tänä vuonna kahdessa salissa oli yhteensä 87 esitystä. Esitysten mitta oli kaikilla 20 minuuttia.

Seminaarissa esiteltiin muun muassa noin 30 erilaista satelliittihanketta. Kaikkea mielenkiintoista ei valitettavasti voinut ehtiä kuulemaan. Alla jotain poimintoja minulle mielenkiintoisimmista.

Pienet satelliitit

Pienimmät satelliitit ovat kooltaan 10 cm x 10 cm x 10 cm ja ne painavat noin 1.5 kg. Tämän kokoisen satelliitin koon määritelmä on 1 yksikkö (1 U). Satelliitti tarvitsee sekä virtalähteen että kommunikointijärjestelmän toimiakseen. Sen lisäksi sen lastina voi olla esimerkiksi kamera ja jokin mittalaite. Mittalaitteita on useita erilaisia. Pienen satelliitin (1 U) rakentaminen maksaa noin 50 000 – 200 000 EUR ja sen lähettäminen 400 – 700 km korkeuteen maksaa noin 50 000 – 100 000 EUR. Suomi100 -satelliitti on pieni satelliitti (1 U). Se laukaistiin avaruuteen 3.12.2018 Falcon 9 raketin kyydissä ja sen hyötykuormana on kamera sekä mittalaite. Suomi100 -satelliitti on ottanut useita kuvia, joita on saatavilla verkosta.

Lisätietoja: suomi100satelliitti.fi

 

Vähän suuremmat satelliitit

Satelliitin koko voi olla myös esimerkiksi 3 yksikköä (3 U), jolloin sen mitat ovat 10 cm x 10 cm 30 cm. Modulaarinen rakenne mahdollista satelliittien tekemisen ja lähettämisen järkevästi. Suurimmat seminaarissa esitellyt satelliitit olivat kooltaan 16 U, jolloin niihin saadaan jo tehokkaat kamerat ja mittalaitteet esimerkiksi asteroidien mineraalivarjoen tutkimiseen.

 

Ympäristön muutosten mittaukset

Yksi käyttökohde pienille satelliiteille on erilaiset ympäristöön liittyvät mittaukset. Tämä vuonna esiteltiin useita hankkeita, joissa mitataan ilmaston muutoksia. Satelliitit voivat mitata CO2 pitoisuuksia, jäiden määrää, aavikoitumista, ennustaa hurrikaaneja tai mitä tahansa muutoksia nopeasti. Uusissa satelliiteissa on pienemmät ja tarkemmat kamerat kuin vanhoissa, joten kuvien laatu paranee koko ajan. Joissakin tapauksissa saat myös satelliittien keräämään dataa jalostetussa muodossa erilaisissa puhelinten sovelluksissa reaaliajassa.

 

KitSat suomalainen satelliitti koulutustarkoitukseen

Edellisessä seminaarissa, tammikuussa 2019 Jari Mäkinen esitteli KitSat -hankkeen. Nyt hanke on toteutunut. Vuonna 2019 he myivät 50 satelliittia ja tämän vuoden ennuste on myydä 400 satelliittia. KitSat on pieni satelliitti (10 cm x 10 cm x 10 cm), jota voi käyttää koulutuksessa ja opetuksessa. Se on purettavissa osiin ja siinä on oikean satelliitin elementit. Sitä voi lennättää, sillä voi kuvata ja sen kanssa voi kommunikoida kuten oikean satelliitin kanssa. KitSat on suomalainen start-up, joka on sananmukaisesti lähtenyt lentoon. Moni ei tiedä, miten satellliitit toimivat ja miltä ne näyttävät - . KitSat vastaa tähän tarpeeseen.

Lisätietoja: KitSat

Kolmas satelliittiseminaari

Olin seminaarissa kolmatta kertaa. Seminaarin sisältö ja järjestyt toimivat hyvin. Jaan Praks ja hänen tiiminsä osaavat homman. Osallistun varmasti ensi vuonna uudestaan!

Lisätietoja: Finnish Satellite Workshop 2020

Suomi100.JPG
KitSatStandi.jpg
Group_photo.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini